Kuumennatko ruokaa muoviastioissa? Tapa kannattaa lopettaa vakavasta syystä

16.07.2015 23:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen mukaan mikroon ei kannata laittaa muovisia säilytysrasioita, sillä niiden kuumentaminen voi saada jopa verenpaineesi nousemaan.

Nakkaatko joskus mikroon kuumentumaan muovirasian, johon olet laittanut ruoan jäämät evääksi? Se ei välttämättä ole turvallista, väittää tuore amerikkalainen tutkimus.

Tutkimuksen mukaan lämmetessään muovista erittyy ruokaan myrkyllisiä kemikaaleja, jotka aiheuttavat insuliiniresistenssiä sekä korkeaa verenpainetta. Ne ovat kaksi diabetekselle ominaista terveysongelmaa.

- Kuumentaminen pahentaa (ruoan) saastumista, professori-tutkija Leonardo Transande kommentoi NY Daily News -lehdessä.

Tutkimuksessa mitattiin lapsilta ja nuorilta otetuista virtsanäytteistä kahden ftalaatti-kemikaalin pitoisuuksia. 

- Huomattava yhteys löydettiin tutkimukseen osallistuneiden korkean verenpaineen ja DINP/DIDP -tasojen välillä. Kyse ei ole suorasta syy-seuraus-suhteesta, mutta se viittaa siihen, että ftalaatit voivat olla osallisena kohonneeseen verenpaineeseen, tutkijat kertovat. 

Tee näin

Tutkimuksen mukaan on suositeltavaa olla kuumentamatta muoviastiassa olevaa ruokaa. Muovisia säilytysrasioita ei myöskään kannata laittaa astianpesukoneeseen, sillä myös silloin niistä voi erittyä kemikaaleja.

Kun ostat muovisia eväsrasioita, kannattaa tarkastaa etiketistä, ettei siinä ole numeroita kolme, kuusi ja seitsemän. Tällöin tuote sisältää muita haitallisempia kemikaaleja. 

Tärkein ohje kuitenkin on, että ruoka kannattaa kuumentaa paperilautasten tai posliinisten astioiden päällä.

Lue myös: Rasvattomat sipsit ja 2 muuta yllättävää herkkua, jotka voit valmistaa mikrossa

Lähde: Crooks and Liars

Kilpailut

Uusimmat