Kuva: Laitilan kanatarha

Munasta on moneksi - kokeile yllättävää valkuaisreseptiä

10.02.2016 10:00 - Anniina Ojutkangas

Kananmunat ovat osa monen painonpudottajan ja kuntoilijan ruokavaliota sen korkean proteiinipitoisuuden vuoksi, mutta tiesitkö että erottelemalla valkuaisen ja keltuaisen niistä saa kaksi eri käyttötarkoituksiin soveltuvaa tuotetta?

Kokonainen kananmuna on ilmiömäinen ravinnon lähde, mutta kananmunan valkuainen on vähäkalorisena ja erittäin runsasproteiinisena noussut yhä suurempaan suosioon. Valkuainen pitää kylläisenä pitkään ja vähentää näin napostelun tarvetta.

Jos valkuaisen ja keltuaisen erottelu tuntuu työläältä, saa valkuaista nykyisin myös valmiiksi keltuaisesta eroteltuna. Nestemäistä valkuaista voi käyttää mm. smoothieissa ja puuroissa. Valkuainen vaahtoutuu helposti, minkä vuoksi se soveltuu hyvin ruokiin ja leivontaan.

Valkuaista on saatavilla myös valmiiksi kypsennettynä. Sitä voi viipaloida leivän päälle tai lisätä salaattiin tuomaan ruokaisuutta.

Valkuaistuotannossa ylijääneet keltuaiset käytetään hyödyksi majoneesi- ja jäätelötuotannossa, joten mikään osa kananmunasta ei mene hukkaa

Kokeile huippukokki Alex Nurmen kehittämää proteiinipitoista pastareseptiä kypsennetyllä valkuaisella tai paista suosittuja banaanilettuja käyttäen pelkkää valkuaista!

Lämmin lehtikaalipasta à la Alex Nurmi (kahdelle, vamistusaika noin 30 minuuttia)

200 g tagliatelle tuorepastaa

180 g Laitilan Proegg valmiiksi kypsennettyä Valkuaista

100 g lehtikaalta

100 g tuoretta pinaattia

2-3 rkl oliiviöljyä

suolaa

mustapippuria

koristeluun tuoreita yrttejä ja minisalaattia

Tee näin:

Leikkaa lehtikaali pieniksi paloiksi ja kuullota se öljyn, pinaatin ja mausteiden kanssa pannulla.

Keitä ja valuta pasta, ja sekoita se lämpimänä kasvisten joukkoon.

Nostele annokset lautaselle. Viipaloi valkuainen joukkoon, sekoita ja koristele yrteillä.

Helpot banaaniletut (noin 15-20 kpl)

1 kypsä banaani

1,5 dl Laitilan Proegg Valkuaista

ripaus vaniljasokeria

ripaus kanelia

Kaada valkuainen kulhoon. Viipaloi banaani sekaan ja lisää mausteet. Soseuta sauvasekoittimella seos tasaiseksi. Paista lettupannulla miedolla lämmöllä, sillä banaaniletut palaavat helposti.

Nauti letut sellaisenaan, tai herkuttele kookoskermavaahdon tai vaniljajäätelön kera.

Lähde: www.laitilankanatarha.fi

Kilpailut

Uusimmat