Nopeat siivousniksit lupaavat: Koti järjestykseen jo 10 minuutissa

25.02.2015 15:45 - Eeva Rajala

Kodin siivoukseen ei välttämättä tarvitse kestää koko päivää tai edes yhtä tuntia.

Oman asunnon siivoaminen voi joskus tuntua ylivoimaiselta tehtävältä. Laskujen maksukin tuntuu joskus mukavammalta puuhalta. Good Housekeeping -lehti vinkkaa, ettei siivoamiseen kannattaisi varata kokonaista päivää, vaan hoitaa siivoaminen alta pois nopeilla ja helpoilla ratkaisuilla, jotka vähentävät järjestelemiseen vaadittavaa aikaa vain muutamaan minuuttiin.

Maustehylly kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneen peilikaappi on usein piukassa tavaraa, eikä sieltä löydy tarvittaessa haluttua purnukkaa. Tästä johtuen tavaroita pidetään lavuaarin reunustalla tai vieressä olevalla pikkupöydällä, joka näyttää tavaroiden paljouden jälkeen vain sotkuiselta. Kylpyhuoneen pöydälle tai jopa peilikaapin päälle kannattaa sijoittaa mausteille tarkoitettu hylly, jotta tavarat ovat ojennuksessa ja helpommin saatavilla.

Organisoi ylä- ja alakerran siivous

Jos asunnossa on kaksi kerrosta, mikään ei ole niin ärsyttävää kuin rampata ylös alas portaita siivouksen aikana. Varaa yläkertaan siivousta varten kori, johon laitat kaikki yläkerrasta alakertaan menevät tavarat. Alakertaan kannattaa varata samanlainen kori yläkertaan meneviä tavaroita varten. Näin ei tarvitse rampata rappusissa täysin turhaan.

Kaikille perheenjäsenille oma pesupussi

Siivouksen ja järjestelemisen aikana saattaa tuhlaantua monta minuuttia siihen, että etsitään sukkien toista paria. Jokaiselle perheenjäsenelle kannattaa hankkia oma pesupussi alusvaatteiden ja sukkien pesuun. He voivat itse täyttää pesupussi likaisilla sukillaan, joten sukkien järjestelyyn ja etsimiseen ei mene aikaa. Sukkia menee vähemmän myös hukkaan tällä menetelmällä.

Lisää tilaa koukuilla

Koukkuja voi laittaa joko oviin tai alakaappien sisäpuolelle. Erityisen hyviä koukut ovat keittiön tiskipöydän alakaapissa, sillä siihen saa helposti esimerkiksi tiskihanskat.

Järjestä kaappien tavarat koon mukaan

Keittiön tai kylpyhuoneen kaappien tavarat kannattaa järjestää koon mukaan niin, että ylemmillä hyllyillä on isommat tavarat ja alemmilla pienimmät.

Ennakoi sotku ennen lasten leikkiä

Moni ei halua viettää koko iltaa kokoamalla legoja olohuoneen lattialta. Ennen lego- tai muita leikkejä kannattaa lattialle levittää viltti tai muu samantapainen, jonka päällä leikki sujuu loistavasti. Leikin jälkeen lelut voi siivota pois ottamalla viltin kulmista kiinni ja siirtämällä legot yhdellä keikautuksella lelulaatikkoon. Samalla viltti antaa lapsen leikille selvät rajat, joissa lapsi pyrkii pitämään lelunsa.

Auton takakontti siistiksi

Auton takakontti on yleensä yksi murheenkryyni, kun tavarat ovat hujan hajan. Takakonttiin kannattaa laittaa jonkinlainen laatikko, missä voi säilyttää muun muassa siivousvälineitä ja työkaluja. Lisäksi takakonttiin kannattaa hankkia kylmälaukku, johon voi laittaa ruokakaupasta hankitut kylmät ruoat, mikäli asioiden hoito kaupungilla kestää pidempään.

Tarjottimilla siisteyttä

Tavaroiden epäjärjestykseen tulee selkoa, jos tavarat laitetaan esille tarjottimelle. Tarjottimen voi asettaa esimerkiksi työpöydälle, ja tarjottimelle voi laittaa erilaisia paperitarvikkeita. Sen lisäksi, että tavarat saa helposti siivottua pois tarjottimelle, tarjotin on nätti lisä muuten kenties tylsälle pöydälle

Urheiluvälineet rajattuun tilaan

Joskus koko perheen urheiluvälineet eivät mahdu vaatekomeroon kodin sisälle. Eteinenkin joskus pursuaa kaiken maailman luistimista, jalkapalloista ja sählymailoista. Jos talossa on autotalli, sen nurkkaan kannattaa varata lapsen vanhalla leikkikehällä tila, jossa koko perhe voi säilyttää urheilutavaroitaan. Myös eteiseen voi hankkia pienemmän, mutta kestävän laatikon, johon mahtuu esimerkiksi sählymailat pystyyn.

Lue: Onko kotisi muka siisti - 10 kohtaa, jotka jäävät helposti siivoamatta

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat