Omistatko leivänpaahtimen? Ota täydellisen paahtoleivän resepti käyttöösi

25.06.2015 20:45 - Senni Loikala

Tutkimus selvitti ihanteellisen ajan paahtaa leipää, jolloin lopputulos on "äärimmäistä ulkoisen rapeuden ja sisäisen pehmeyden tasapainoa".  

Leipäekspertti ja ruokatutkija Dom Lane vietti viikon paahtaen leipiä ja etsien kuumeisesti reseptiä, joka takaisi kaikista suussasulavimman makuelämyksen. Tehtyään lukuisia koemaistamisia, on mies tehnyt johtopäätöksensä ihanteellisen paahtoleivän olomuodosta.

Millainen leipä?

Lanen mukaan kannattaa hankkia paahtoleipää, joka on väriltään vaaleata ja siinä on siemeniä. Parhaalta paahtoleipä maistuu, jos se on 14 millimetriä paksu. Tällöin se ei pala helposti, mutta ei ole myöskään liian tuhti.

Ihanteellinen olosuhde leipäpaketin säilytykseen on leipälaatikossa, jolloin lämpötila on yleensä noin 20 celsiusastetta.

Paahtaminen

Parhaalta leipäherkku maistuu, jos paahdat sitä tarkalleen 216 sekunnin ajan. Jos et kuitenkaan halua seisoa paahtimen vieressä sekuntikello kädessä, lienee lopputulos lähes yhtä täydellinen, jos annat leivän paahtua noin kolmen minuutin ajan.

Tällöin paahtoleivän pinnasta on tullut ihanan kullanruskea ja lopputulos noudattaa "äärimmäistä ulkoisen rapeuden ja sisäisen pehmeyden tasapainoa". Paahtamisen ajan kannattaa kuitenkin tarkkailla pinnan väriä.

Tutkimuksen mukaan maistuvin paahtoleipä syntyy leivänpaahtimella - ei voileipägrilliä käyttämällä.

Kun paahtoleipä pomppaa ylös paahtimesta, kannattaa leivän antaa jäähtyä 17 sekuntia ennen kuin voitelee sen. Sitten vain bonne appétit!

Lue myös: Leivo piknikille: Kuohkea focaccia-leipä saa makua tuoreista yrteistä

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat