Onko sinulla lempilapsi? Muut sisarukset saattavat kärsiä yllättävän vakavista seurauksista

19.06.2015 18:15 - Rea Tallgren

Tilastojen valossa jopa 42 prosenttia vanhemmista myöntää, että heillä on perheessään lempilapsi. Seuraukset lempilapsen rinnalla kasvamiselle ovat tuoreiden tietojen valossa kenties vakavampia kuin aiemmin on luultu.

Lempilapsen valitseminen lienee harvoin tietoista. Vanhempi saattaa kuitenkin helposti pitää enemmän lapsesta, joka käyttäytyy hyvin, kuin lapsesta, joka aiheuttaa jatkuvasti harmaita hiuksia. Monesti vanhemmat myös tuntevat voimakkaamman siteen itsensä kanssa samaa sukupuolta olevan lapsensa välillä.

Mitkä ikinä syyt ovatkaan, on lempilapsen varjossa kasvamisella yllättävän vakavia seurauksia sisaruksille.

Alkoholia ja huumeita

Psykologi Alex Jensenin tuoreen tutkimuksen mukaan sellaiset lapset, jotka ovat joutuneet todistamaan sisaruksensa selvää suosimista, alkavat tupakoimaan alaikäisenä muita lapsia todennäköisemmin. He myös alkavat käyttää alkoholia muita nuoria todennäköisemmin ennen täysi-ikäisyyden saavuttamista. 

Vaikka alkoholin ja tupakan maistaminen saattaakin olla melko tyypillistä niin lempilapsille kuin heidän sisaruksilleenkin, huolestuttaa erityisesti Jensenin löytämä yhteys huumeidenkäytön ja lempilapsen rinnalla kasvamisen välillä. Tutkimuksen mukaan tällaiset nuoret ovat jopa kaksi kertaa suuremmassa riskissä kokeilla huumeidenkäyttöä ja siirtyä myös esimerkiksi kannabiksesta kovempiin aineisiin.


Lue myös: 6-vuotiaille tarkoitettu nokkeluustesti ei ole helppo - pystytkö selvittämään alle 20 sekunnissa?

Lähde: Family Share

Kilpailut

Uusimmat