Puhdistaa mikron, kirkastaa sameat juomalasit... 9 tapaa käyttää appelsiininkuoret hyödyksi

05.03.2015 12:45 - Eeva Rajala

Tuorepuristettu appelsiinimehu hakee veroistaan, mutta mitä tehdä jäljelle jääneille kuorille? Niille löytyy paljonkin käyttöä.

First For Women -lehti on listannut yhdeksän erilaista käyttötapaa appelsiininkuorille.

1) Estää kissaa syömästä viherkasveja

Monissa kissakodeissa ongelmana on se, että kissa intoutuu syömään viherkasvien lehtiä. Appelsiininkuori kannattaa kuutioida ja ripotella kasvin multaan. Kissat eivät pidä sitrushedelmien tuoksusta, joten todennäköisesti lemmikki jättää kasvin rauhaan.

2) Raikastaa tunkkaisen vaatehuoneen

Vaatehuoneen voi raikastaa niin, että laittaa appelsiinin kuoria esimerkiksi vanhojen sukkahousujen sisään, solmii ne hyvin kiinni ja asettaa hyllylle tuomaan raikkaampaa tuoksua. Kuoret neutralisoivat kaapin tuoksuja.

3) Estää fariinisokerin kovettumisen

Jos haluaa varmistaa, että fariinisokeri pysyy pehmeänä, kannattaa pakettiin sujauttaa pala appelsiininkuorta. Kuori vapauttaa hiljalleen öljyjä, jotka pitävät sokerin kosteana. Appelsiinin kuori kannattaa vaihtaa kerran kuussa.

4) Helpottaa takkapuiden syttymistä

Jos kotona tai mökillä on takka, mutta takkapuita on vaikea saada syttymään, kannattaa kokeilla appelsiininkuoria. Kuoria kannattaa kuivattaa yön yli ja heittää ne sitten takkapuiden sekaan ja sytyttää puut varovasti. Appelsiinin sisältämät öljyt ovat herkästi syttyviä, ja kuoret palavat pidempään kuin paperisytykkeet. Lisäksi saat hienon appelsiinituoksun.

5) Poistaa pinttyneen lian mikrosta

Aseta muutaman pala appelsiininkuorta veteen mikron kestävä kulhoon niin että kuoret peittyvät veteen kunnolla. Laita mikro täydelle teholle viideksi minuutiksi. Nesteestä nouseva höyry irrottaa pinttynyttä likaa ja kuorien sitruunahappo tuhoaa bakteereja. Pyyhi mikro lopuksi kostealla liinalla.

6) Tekee mauttomasta salaatista mahtavan

Appelsiinin kuorta voi käyttää esimerkiksi oliiviöljyn maustamisessa. Lisää yhden appelsiinin kuori ja kourallinen karpaloita pariin desilitraan oliiviöljyä ja anna maustua noin viisi minuuttia. Siivilöi kuoret ja marjat pois ja säilö öljy tiiviiseen pulloon tai rasiaan. Sekoita salaatin joukkoon ja saat uutta makua vanhaan reseptiin.

7) Tuo säihkettä juomalaseihin

Sameat ja nuhjuiset samppanja- tai muut juomalasit voi saada helposti säihkyviksi. Lasit kannattaa upottaa lämpimään veteen ja lisätä joukkoon kourallinen appelsiinin kuoren palasia. Anna vaikuttaa viisi minuuttia ja pese lasit normaalisti.

8) Estää kirvojen hyökkäyksen pihamaalla

Jos kirvat tuhosivat viime kesänä tomaatit, ruusut ja muut kasvit pihamaaltasi, kannattaa tänä vuonna kokeilla appelsiininkuorten voimaa. Lisää noin desilitra appelsiininkuoren palasia noin yhdeksään desilitraan kuumaa vettä ja anna muhia 10 minuuttia. Kun vesi on jäähtynyt, laita neste suihkepulloon ja suihki kasvit suihkeella kerran viikossa. Kirvat pitävät sitrustuoksusta, mutta sitruunahappo lopulta tappaa ne. Suihkeesta ei koidu haittaa kasveille.

9) Asunnon voi siivota ilman kemikaaleja

Monet asuntoa siivoavat kärsivät päänsärystä liiallisten kemikaalien vuoksi. Appelsiininkuoret ovat tehokas keino siivota ilman kemikaaleja. Laita suihkepulloon yhden appelsiininkuori sekä noin 3,5 desilitraan väkiviinaetikkaa ja anna muhia hyvin suljettuna kahden viikon ajan. Tämän jälkeen kannattaa seokseen lisätä vielä pari desilitraa vettä, ja suihke on käyttökelpoinen. Suihke toimii muun muassa rasvatahroihin, ja se myös desinfioi kotia.


Lue myös: 5 tapaa käyttää alkoholia kodin siivouksessa.

Lähde: Prevention

Kilpailut

Uusimmat