Pursuaako kotisi tavaroista? 10 asiaa, jotka kannattaa heittää jo pois

26.02.2015 21:45 - Eeva Rajala

Omaa pientä asuntoa ei kannata syyttää siitä, että tavarat eivät yksinkertaisesti mahdu siististi asuntoon. Helpoilla vinkeillä pääset eroon täysin turhasta tavarasta, jota säilytät tulevaisuuden varalle turhaan.

Tavaroiden pois heittämiseen ei välttämättä aina tarvita pitkää terapiamaista keskustelusessiosta. Materialistisessa maailmassa tavaroiden pois heittäminen tuntuu monesti pahalta, sillä usein ihmistä hallitsee tavaroihin kytköksissä olevat tunteet.

Jokaisen asunnosta löytyy kuitenkin tavaroita, joilla ei tee mitään ja joiden hävittämisen yhteydessä vapautuu tilaa muuhun käyttöön. Ehkä oma pääkoppakin puhdistautuu samalla. Good Housekeeping -lehti listaa kymmenen sellaista tavaraa, joista on ehkä tullut aika jo luopua.

1) Käyttämättömät henkarit

Toki vieraita varten pitää olla muutamia ekstrahenkareita, mutta mitä enemmän käyttämättömiä henkareita roikkuu vaatehuoneessasi - tai mikä pahempaa, ne ovat sullottuna pusseihin tai laatikkoihin - sitä sekaisemmalta tila näyttää. Vie henkarit varastoon tai lahjoita pois. Jos joskus tarvitse henkareita lisää, niitä voi ostaa halvalla.

2) Avaamattomat tiliotteet

Monille tulee edelleen kasapäin tiliotteita kirjeitse. Nykyaikana tärkeimmät tiedot löytyvät kuitenkin verkosta. Tiliotteita - suljettuja kirjeitä tai avattuja - ei myöskään kannata jättää lojumaan pitkin poikin. Olet jo todennäköisesti avannut tärkeimmät kirjeet, kuten laskut ja uuden pankkikortin sisältävän kirjeen, joten kaikki muut tiliotteita sisältävät voit laittaa silppuriin.

3) Kertakäyttöruokailuvälineet

Jos olet tilannut ravintolasta ruokaa kotiin, voi mukana tulla kertakäyttöiset ruokailuvälineet, joita moni säilöö tulevaa käyttöä varten. Jos tarvitset joskus juhliin tai muihin tilaisuuksiin kertakäyttöruokailuvälineitä, voit hankkia ne halvalla kaupasta. Niillä ei kannata täyttää keittiön laatikoita.

4) Vanhat lehdet

Moni säästää lehtiä esimerkiksi reseptien tai kunto- ja matkailuvinkkien vuoksi. Lehtiä voi olla asunnossa kasapäin, sillä niistä ei tohdita luopua. Lehdistä voi luopua ja laittaa ne paperinkeräykseen. Voit repiä talteen reseptit ja muut vinkit. Hyvä uutinen on myös se, että koko ajan julkaistaan uusia vinkkejä uusissa lehdissä.

5) Yhteen sopimattomat muovipurnukat ja kannet

Keittiön kaapeista voi löytyä jos jonkinlaisia muovipurnukoita, joiden kannet ovat teillä tietymättömillä. Lisäksi kaapeissa on muovipurnukoiden kansia, joiden purnukat ovat hävinneet jo aikoja sitten. Mihin tarvitset näitä?

6) Käyttämättömät meikit

Jos et ole käyttänyt meikkejäsi kuukauteen, voi ne heittää pois. Ne vievät vain tilaa kylpyhuoneen peilikaapista tai meikkipussistasi niiltä meikeiltä, joita oikeasti käytät. Ei myöskään ole terveellistä käyttää liian vanhoja meikkejä.

7) Kymmenet kahvikupit

Jokaisesta talosta löytyy valikoima kahvikuppeja. Niitä on kertynyt töistä, matkamuistomyymälöistä ja niitä on saatu lahjaksi. Jokaisesta talosta löytyy myös niitä kuppeja, joita ei edes käytä. Myy eteenpäin tai lahjoita jonnekin.

8) Ilmaislahjat

Monesti eri tuotteiden ohessa asiakkaalle annetaan ilmaiseksi joku toinen tuote. Esimerkiksi jos ostat hajuveden, voit saada sen mukana ihanan pikkupussukan tai matkahiusharjan. Kun tuotteet ovat ilmaisia, niistä pidetään kiinni kynsin hampain. Lahjoita tavarat eteenpäin tai myy kirpputorilla.

9) Puolet lasten piirroksista

Tämä saattaa tuntua erityisen vaikealta, mutta joskus taaperon kaikkia piirroksia ei tarvitse säästää. Ripusta näytille kaikki suosikit, ota kuvia piirustuksista ja laita osa paperinkierrätykseen. Lapsesi tekevät koko ajan lisää taideteoksia.

10) Vanhojen harrastusten tavarajämät

Voi olla, että olet joskus ollut kiinnostunut kutomisesta tai päiväkirjojen kirjoittamisesta, mutta et ole harrastanut kumpaakaan vuosiin. Tyhjennä kirjoituspöytäsi laatikot vanhoista vihoista ja lahjoita kutimet hyväntekeväisyyteen, jos et ole niitä vuosiin käyttänyt. Jos taas joskus saat kipinän kirjoittamiseen, kutomiseen tai johonkin muuhun, mieti ennen kuin hankit kutimia ja muita, pysyykö intosi yllä.

Lue myös: Onko kotisi muka siisti? 10 kohtaa, jotka jäävät helposti siivoamatta

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat