Rintamaito saattaa altistaa vauvan kemikaaleille? "Olemme huolissamme"

24.08.2015 19:15 - Senni Loikala

Tuore tutkimus kartoitti PFAS-yhdisteiden siirtymistä äidistä lapseen rintamaidon välityksellä.

Vauvat saattavat saada äidin rintamaidosta huomattavan määrän PFAS-yhdisteitä, väittää Enivironmental Science & Technology -lehdessä julkaistu tuore tutkimus.

PFAS-yhdisteet voivat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan aiheuttaa merkittävän riskin ihmisen terveydelle ja kehitykselle ja ne ollaan yhdistetty muun muassa oppimis- ja käyttäymishäiriöihin sekä immuunisysteemin heikentymiseen. Pääset lukemaan kyseisistä yhdisteistä lisää tästä.

- Tiesimme, että rintamaidossa voi olla pieniä määriä PFAS-yhdisteitä, mutta meidän verinäytesarjojemme analyysit osoittavat nyt, että niitä kerääntyy sitä enemmän lapsiin, mitä pidempään heitä imetetään, tutkija Philippe Granjean kertoo yhdysvaltalaiselta Harvard Chan School -tutkimuslaitokselta.

Miten tutkimus tehtiin? 

Tutkijat seurasivat 81 färsaarelaisen lapsen veren PFAS-pitoisuuksia vuosina 1997-2000. Lapsilta otettiin säännöllisesti viittä eri PFAS-yhdistettä määrittävät verinäytteet syntymästä viiden vuoden ikään saakka. Myös äideiltä otettiin verinäytteet raskausaikana. 

Lapsilla, joita oltiin pelkästään rintaruokittu, PFAS-pitoisuudet nousivat noin 20-30 prosenttiin joka kuu. Kun imetys loppui, lähtivät kyseiset pitoisuudet laskuun. Sen sijaan lapsilla, jotka saivat äidin rintamaitoa epäsäännöllisesti, luvut olivat selvästi pienempiä.

Tutkimustuloksista huolimatta äitien ei tarvitse olla imettämättä lapsiaan, mutta tutkijoilla on kieltämättä huolestunut ääni kellossa:

- Ei ole syytä kehottaa olla imettämättä, mutta me olemme huolissamme näiden saasteiden siirtymisestä seuraavaan sukupolveen todella haavoittuvassa iässä, he perustelevat.

On kuitenkin syytä ottaa huomioon se, että koska PFAS-yhdisteet ovat usein ravintoperäisiä, tutkimuksessa tutkittujen äitien ravintotottumukset vaikuttavat tulokseen.

Lue seuraavaksi: Yksi kuva todistaa, miksi on typerää olettaa naisen menevän vessaan imettämään

Lähde: dna

Kilpailut

Uusimmat