Tutkijat: Lasten tulisi itse valita oma nukkumaanmenoaikansa

17.12.2013 17:00 - Katariina Näreaho

Amerikkalaistutkijat uskovat keksineensä syyn sille, miksi taaperoiden nukkumaanmeno tuottaa niin usein itkua ja hammastenkiristystä.

Yhdysvalloissa tehty tutkimus osoittaa, että liian aikaisella nukkumaanmenoajalla on vaina haittaa lapsen yöunille. Tutkijat kehottavatkin vanhempia antamaan lapselleen päätäntävallan siitä, milloin hän menee nukkumaan - tai ainakin seuraamaan sitä, koska lapsi vaikuttaa riittävän väsyneeltä.

- Jos lapsi vastustaa nukkumaanmenoa tai hänellä on vaikeuksia nukahtamisessa, on mahdollista, ettei hänen kehonsa ole valmis menemään nukkumaan, psykologi Monique LeBourgeois kertoo.

Syy jokailtaiseen kiukutteluun saattaa johtua siitä, että vanhemman asettama nukkumaanmenoaika ei ole yhteensopiva lapsen sisäisen kellon kanssa. Iltakahdeksalta nukkumaan laitettu taapero saattaa saada unenpäästä kiinni vasta paria tuntia myöhemmin, sillä hänen kehonsa melatoniinitaso on vielä liian alhainen.

Unirytmiä voi yrittää hiljalleen kääntää aikaisemmaksi, mutta aluksi lapsen olisi hyvä antaa itse mennä nukkumaan silloin, kun häntä riittävästi väsyttää.

LeBourgeoisin mukaan lapsuusajan valvotut yöt voivat aiheuttaa ongelmia myöhemmin elämässä, ja aikuisena unettomuudesta saattaa tulla paha ongelma.

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat