Veristä oksentelua ja aknea: Oudoimmat faktat vastasyntyneistä tulevat täytenä yllätyksenä

17.08.2014 22:15 - Senni Loikala

Vastasyntynyttä voi erehtyä luulemaan sileäihoiseksi sydämensulattajaksi, ja jos ei tiedä mihin varautua, saattaa pelästyä pahemman kerran.

Kun vastasyntynyt tuodaan kotiin, saattavat monet odottaa täydellistä sydämensulattajaa. Siksi pelästys voi olla suuri, kun kaikki ei olekaan pienokaisen kohdalla niin kuin luuli. Herald Sun -lehti uutisoi erikoisista asioista, jotka yllättävät ja monesti pelästyttävät tuoreet isät ja äidit.

1. Vauvat saattavat katsoa kieroon

Kaikki eivät välttämättä tiedä, että monet pikkuvauvat katsovat kieroon. Useimmiten kiero katse johtuu tottumattomuudesta käyttää silmien lihaksia, sillä kohdussa on ollut pimeää. Osalla vauvoista on myös silmien ulkokulmissa ylimääräistä ihoa, joka saattaa synnyttää vaikutelman kieroon katsomisesta. Aika on paras lääke tässäkin asiassa.

2. Vauvoille voi kasvaa tissit

Koska pienokaiset altistuvat samoille hormoneille, jotka saavat äidin rintavarustuksen kasvamaan odotusaikana, saattavat myös vauvojen rinnat paisua suuriksi heidän muuhun kokoonsa nähden. Paisuneet rinnat ovat yleisiä sekä tyttö- että poikavauvoilla eikä niistä tarvitse huolestua.

3. Vauvoille voi tulla "kuukautiset"

Tyttövauvojen vaippaan saattaa ilmestyä ensimmäisten viikkojen aikana hieman verta, mitä jotkut vanhemmat saattavat aluksi pelästyä. Se on kuitenkin normaalia ja johtuu pienokaisen altistumisesta hormoneille kohdussa.

4. Vauvat voivat olla karvaisia

Monet eivät osaa odottaa, että syntyessään vauvalla saattaa olla yllättävän tuuhea tukka. Kohdussa sikiöllä on luonnostaan untuvamainen karvapeite, jonka avulla ne säätelevät kehonsa lämpötilaa. Etenkin ennenaikaisesti syntyneet vauvat ovat usein yllättävän karvaisia, sillä ne eivät ole kerenneet karistamaan hiuksiaan. Jos vauva syntyy täysin vailla karvoja, on se pudottanut ne kohdussa ja syönyt ne hyvällä ruokahalulla.

5. Vauvat saattavat oksentaa verta

Jos vastasyntynyt puklaa verta suustaan, ei se monesti tarkoita mitään vakavaa. Pienokainen on saattanut nielaista verta synnytyksen aikana tai sitä on voinut päätyä vauvan suuhun haavautuneista nänneistä imetyksen aikana. Mielenrauhan saamiseksi voi kuitenkin olla hyvä olla yhteydessä lääkäriin.

5. Vauvoilla voi olla "aknea"

Joskus vastasyntyneen kasvoille saattaa ilmestyä aknea muistuttavaa ihottumaa. Se johtuu samoista hormoneista, jotka saattoivat aiheuttaa harmia raskausaikana odottavalle äidille. Muutamien viikkojen kuluessa ihottuman pitäisi laantua ja ihosta tulla vauvamaisen sileä ja pehmoinen.

Lue myös: Kiillota terä, poista rasvatahrat: 5 erilaista tapaa käyttää vauvatuotteita

Lähde: Herald Sun

Kilpailut

Uusimmat