Potkut pommikoirille? Mullistava turvatoimi saattaa tulla lentokentille

23.07.2014 13:47 - Senni Loikala

Uusi tekniikka saattaa parantaa lentomatkustamisen turvallisuutta.

Tutkijat Kalifornian yliopistosta ovat luoneet uuden lasertekniikan, joka saattaa kehittämisen jälkeen olla käytössä lentokenttien turvatarkastuksissa. Uuden tekniikan avulla on tarkoitus paikantaa minimaalisetkin määrät räjähteitä, joita on vaikea huomata nykyisillä tekniikoilla.

- Mahdollisuus saada aikaan havaittava signaali niin pienestä määrästä räjähdettä on suurin kehitys tässä sensoritekniikassamme, joka on kaikista tehokkain keinomme nykypäivänä, sanoo tutkija ja professori Xiang Zhang.

Uudella tekniikalla on monia etuja verrattuna nykyisiin. Pommeja etsivien koirien koulutus tulee kalliiksi ja lisäksi hauvat väsyvät nopeasti. Muut tekniikat eivät ole myöskään yhtä tehokkaita ja vaativat fyysistä kontaktia matkustajiin.

- Kehittelemällämme tekniikalla saatetaan pystyä valmistamaan pieniä käsikäyttöisiä laitteita, jotka voivat jäljittää räjähteistä lähtevät pienetkin höyryt ja molekyylit ilmasta, tutkija Ren-Min Ma sanoo.

Lisäksi tekniikasta saattaa olla apua maamiinojen löytämisessä. Arvioiden mukaan niihin kuolee vuosittain 15000-20000 ihmistä, suurin osa naisia ja lapsia.

Lue myös: 6 asiaa, joita ei koskaan tulisi tehdä lentokentän turvatarkastuksessa

Lähde: Nature World News

Kilpailut

Uusimmat