Roadtrip tiedossa? Huomioi seuraavat asiat

15.08.2014 16:15 - Susanna Karttunen

Niin sanotulle roadtripille lähtemiseen liittyy ajatus spontaaniudesta ja suunnittelemattomuudesta. Ennen autoilureissulle lähtöä kannattaa kuitenkin ottaa tietyt asiat huomioon.

Loppukesästäkin ehtii vielä hyvin lähteä ajelemaan pitkin Suomea. Joillain saattaa taas olla suunnitelmissa lähteä reissaamaan autolla ympäri Eurooppaa tai Amerikkaan legendaarista route 66:ta pitkin. Oli määränpääsi mikä tahansa, alla olevien vinkkien avulla saat reissusi sujumaan paremmin.

Ennen matkaa

Ennen autoon istumista päätä minne päin olet lähdössä ja kuinka kauas sinulla on aikaa matkustaa. Matkailukirjailija Sara Benson kertoo, että hyvä nyrkkisääntö on, että viikonloppureissulla ei kannata ajaa yli neljää tuntia kauemmaksi. Viikon reissulla voi hänen mukaansa ajella 160-240 kilometriä per päivä.

Pidä keskustelu kepeänä

Automatka ei ole hyvä aikaa vakaville keskusteluille. Vaikka yhteinen ajomatka voi lähentää ja syventää suhdetta, on pitkään yhdessä istumisessa riskinsä. Koska olet autossa jumissa kyseisen henkilön kanssa, ei kannata tuoda esille kipeää aihetta. Pidä keskustelu kepeänä.

Turvaa majoitus ensimmäiselle ja viimeiselle yölle

Seikkailulle lähtiessä kannattaa varata ensimmäisen ja viimeisen yön majoitukset etukäteen. Tämä antaa reissullesi suurpiirteisen rakenteen. Tällöin voit nukkua muut yöt paikoissa, jotka sattuvat eteesi, kunhan et nirsoile liikaa nukkumapaikkojesi laadussa.

Paperikartta mukaan

Jos aiot matkailla syrjäseuduilla, kannattaa mukaan ottaa paperikartta. GPS ja internet eivät näillä seuduilla välttämättä toimi.

Hyvät aurinkolasit helpottavat ajoa

Muista ottaa mukaasi UV-suojatut aurinkolasit, jotta auringonpaiste ei häikäise ajaessa.

Viihdykkeet

Autossa voi kuunnella muutakin kuin radiota. Jos et pysty yhdistämään auton stereoita soittamaan musiikkia kännykästäsi tai muusta soittimesta, ota mukaasi vanhat rakkaat levysi tai äänikirjoja. Hyvä idea on myös ladata netistä esimerkiksi standup-koomikoiden tai radioasemien podcasteja.

Välipalat

Autossa kannattaa olla ainakin varalta mukana naposteltavaa. Näiden eväiden tulisi sisältää riittävästi proteiinia ja kuitua. Hyviä vaihtoehtoja ovat esimerkiksi välipalapatukat, kuivatut hedelmät sekä pähkinät ja siemenet. Varaa myös jokaiselle matkustajale mukaan vesipullo.

Aja turvallisesti

Älä aja varvastossuilla, koska ne voivat juuttua kaasupolkimen alle. Anna pelkääjänpaikalla olevan hoitaa puhelinsoitot. Jopa handsfree-soitot lisäävät onnettomuusriskiä. Ajoita ajomatkat oikein, jotta et väsy tai joudu hurjastelemaan kiireessä.

Oletko lähdössä roadtripille Yhdysvaltoihin? Lue aikaisemmasta artikkelistamme ohjeet Jenkkeihin matkaamiseen. Artikkeliin pääset tästä.

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat