Vältä kahvia, syö kasviksia - 9 vinkkiä lentomatkalaisille, jotka tahtovat välttää jet lagin

07.07.2015 16:45 - Reetta Haverinen

Usein lomamatkan ensimmäinen päivä menee toipuessa aikaerosta ja pitkästä lennosta johtuvasta väsymyksestä. Muutamalla täsmävinkillä voit kuitenkin helpottaa jet lagin oireita ja aloittaa loman vieton huomattavasti tuskattomammin.

Thaimaahan, Australiaan tai Yhdysvaltoihin lentäneet ihmiset tietävät, mitä jet lag on. Pitkillä lentomatkoilla vuorokausi rytmi menee helposti sekaisin. Keho ei tiedä, milloin sen pitäisi nukkua ja matkaväsymys saattaa pilata ensimmäiset lomapäivät tyystin.

Monet kärsivät myös ruoansulatusongelmista, vatsantoimintahäiriöistä ja verenpaineen heittelystä, kun lentomatka venähtää 8-12 tunnin mittaiseksi. Uniekspertti Nerina Ramlakham jakaa parhaimmat vinkkinsä, joilla lomalaiset voivat torjua jet lagia ja lennon jälkeistä turpeaa ja väsynyttä oloa.

1. Valmistaudu matkaan jo edeltävällä viikolla

Jos olet väsynyt jo ennen matkalle lähtöä, voit olla varma, että olet perillä lomakohteessasi entistä uupuneempi. Valmista kroppaasi ennen pitkää lentomatkaa: nuku hyvin, syö terveellisesti ja vältä yletöntä kahvin juontia. Muista myös nauttia vettä riittävästi.

2. Jaloittele ennen lentoa

Lentokoneessa matkustaminen tietää tuskaisen pitkää paikallaan istumista. Verryttele ja jaloittele ennen lentoa niin paljon kuin mahdollista. Kävele lentokentällä ympäriinsä ja venyttele. Aktiivinen astelu ennen lentoa voi myös auttaa sinua torkahtamaan lentokoneessa paremmin.

3. Vältä kahvin juontia ja syö kevyesti

Älä syö raskaita aterioita ennen koneeseen nousua. Suosi ennen lentoa vihanneksia, hedelmiä, kasviksia ja pähkinöitä. Muista myös juoda tarpeeksi vettä. Vältä kahvin liiallista nauttimista, sillä se kuivattaa kehoa ja saattaa sekoittaa unirytmiäsi entisestään.

Älä myöskään syö sokerisia tai suolaisia herkkuja ennen lentoa tai sen aikana. Matkustaminen on todella epämiellyttävää, jos verensokeri heittelee ja olo on turvonnut.

4. Vältä alkoholia

Lasillinen vettä väkevämpää voi rentouttaa, mutta samalla se laittaa kroppasi entistä pahemmin sekaisin. Määränpäässäsi olet entistä väsyneempi ja uupuneempi.

5. Meditoi nousun ja laskun aikana

Ota tavaksesi sulkea silmäsi ja rauhoittua noin 20 minuutin ajan lentokoneen nousun ja laskun aikana. Hengitä syvään ja rauhallisesti pienen meditointihetkesi aikana ja anna mielesi rentoutua.

6. Nouse ylös ja jaloittele myös koneessa

Verryttele säännöllisin väliajoin ja nouse istuma-asennosta välillä seisaallesi. Pieni liikuskelu tekee hyvää verenkierrollesi ja lihaksillesi. Jos istut paikallasi lennon noususta aina laskeutumiseen asti, olet määränpäässäsi taatusti jäykkä kuin sahapukki.

7. Älä tee töitä koko lennon ajan

Pitkällä lennolla töiden tekeminen onnistuu yleensä varsin helposti. Muista kuitenkin varata aikaa myös levolle ja rentoutumiselle. Jos ajattelet työasioita koko lentomatkan ajan, käyt ylikierroksilla vielä silloinkin, kun kone laskeutuu määränpäähäsi.

Lue välillä romaania tai katso viihdyttävää elokuvaa sen sijaan, että kirjoittaisit toimintasuunnitelmaa tai selailisit jatkuvasti työpapereitasi.

8. Sopeuta unirytmisi kohdemaan kellonaikaan mahdollisimman pian

Kokeile pysytellä normaalissa unirytmissäsi väsymyksestäsi huolimatta. Älä siis painu päivätorkuille heti lomahotelliin päästyäsi, vaikka silmäluomesi painaisivat kuin lyijy. Mene esimerkiksi pienelle kävelylle tai tutustu kaupunkiin, jotta saisit vietyä ajatuksesi muualle. Painu sänkyyn vasta illalla, kun on yöunien aika.

9. Älä napsi unilääkkeitä

Unilääkkeet häiritsevät kehosi luontaista kykyä mukautua kohdemaan aikaan, joten unilääkkeillä sekoitat kroppasi toimintakykyä entisestään. Jos uni ei meinaa illalla tulla, lepää paikallasi ja yritä levätä kaikesta huolimatta.


Lue myös: 13 todella hämmentävää faktaa lentämisestä ja lentokoneista - olisitko uskonut?

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat