Kuva: Senja Rapila

"Itkin puolen vuoden aikana enemmän kuin kymmeneen vuoteen" - Ruudolf katkeroitui rap-musiikille

21.06.2018 18:45 - Senja Rapila

Suomalainen räppäri Ruudof julkaisi tänä vuonna kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen uuden albumin. Uudella albumilla ei kuitenkaan kuulla kaksinkertaista rapin suomenmestaria, vaan uunituoretta Ruudolfia.

Vielä muutama vuosi sitten Rudy Kulmala ei enää koskaan aikonut tehdä artistinimellään, Ruudolfina, musiikkia. Viimeksi Ruudolfin tuoretta musiikkia on kuultu vuonna 2010, kun Asfalttisoturin viimeinen hidas julkaistiin.

Nyt pitkään oman päänsä kanssa taistellut Rudy on julkaissut uuden, täysin erilaisen levyn kahdeksan vuoden odotuksen jälkeen. Noihin vuosiin sisältyi paljon kipuilua, eikä artisti päässyt helpolla.

- Minulla kesti todella pitkään päästä tähän pisteeseen, että uskalsin laittaa tätä musiikkia ulos, hän avaa Voice.fi:n haastattelussa.

Ruudolf kuvaili Facebook-julkaisussaan, jonka kirjoitti ennen uuden Ootsä nähny musta unta -julkaisua, että on elänyt kaikki nämä vuodet "räppivankilassa", josta on ollut vaikea päästä pois. Ulkopuolisia paineita hänellä ei ole ollut, vaan paineet tehdä tietynlaista musiikkia ovat löytyneet oman pään sisältä.

- Kasvoin aina sen räpin parissa ja pitkään se oli ainoa tapa tehdä musiikkia, vaikka olen aina pitänyt monenlaisesta musiikista. Se on ehkä vain jäänyt nuoruudesta se ajatusmalli, että mitä joku ajattelee tai että pitäisi olla tietynlainen, hän kuvailee.

- Teini-iästä lähtien minulla on rakentunut se identiteetti sen musiikin ympärille. Se oli tosi vahvasti sellainen henkinen vankila, mihin sitä jäi.

Ruudolf muistetaan muun muassa rapin suomenmestarina vuosilta 2001 ja 2005. Ruudolf myöntää, ettei ole räpännyt freestyleä enää vuosikausiin.

- Moni asia on vaan muuttunut. En voi olla se sama tyyppi ikuisesti ihan vaan jos joku ajattelee, että miksi en ole enää sama tyyppi kuin olin siellä räpin SM-kisoissa, siitä on aika kauan aikaa.

Katkeroitui räpille

Musiikkia Ruudolf on yrittänyt tehdä itselleen jo monta kertaa kahdeksan vuoden aikana. Kolme vuotta sitten räppilevy oli jo tekeillä, mutta lopulta kaikki biisit lensivät roskiin. Mikään vain ei tuntunut oikealta.

- Tiesin, että yritän nyt vaan potkia muutosta vastaan ja että pitäisi päästää irti. Nyt jälkeenpäin voisin sanoa, että minun oli aika vain mennä eteenpäin ja uskaltaa mennä eteenpäin. Silloin en sitä tajunnut. Silloin ajattelin vain, että mikä tässä kaikessa on vialla, että miksi se ei tuntunut oikealta.

Vuonna 2017 oman musiikkinsa kanssa jumissa ollut Ruudolf julkaisi keskeneräisen demon kappaleesta Tekee must kauniin, joka julkaistiin YouTubessa. Julkaisun ohella Ruudolf korosti, että vanha Ruudolf ei ole enää tulossa takaisin. Se oli vain ensimakua tulevalle.

"2013-2014 mun piti tehä auto-levy. Se jäi kesken mut löysin tämmösen demon mitä en ikinä jaksanu tehä loppuun. Siit puuttuu pari riimii enkä löytäny raitoja, mut kelasin et laitan jakoon tän mp3 minkä löysin. Ukko soittaa saksofonii ja huiluu ja Palmunenki soitti tähän kaikkee. Ehkä joku haluu kuulla sitä klassista Ruudolfii mikä ei oo tulos enää takas", Ruudolf kirjoitti tekstin yhteyteen.

(kuva: Senja Rapila)

Jonkin ajan kuluttua artisti päätti lopettaa omia tunteitaan vastaan taistelun ja itsensä pakottamisen. Noin puolitoista vuotta sitten Ruudolf oli tekemässä lauludemoja muille artisteille, kun hän huomasi todella nauttivansa niiden tekemisestä.

Siinä hetkessä Ruudolf tajusi laulamisen tekevän hänet onnelliseksi ja sai kauan sitten tyrehtyneen luovuutensa jälleen kukkimaan. Tästä syntyi uusi kipinä tehdä musiikkia, mutta tällä kertaa täysin erilaista.

Muille äänitetyt emot päätyivät lopulta Ruudolfin omaan taskuun.

- Kun päätin sen itse, siinä meni pari kuukautta ennen kuin sanoin sen muille ääneen, etten voi enää perääntyä.

Läheiset ystävät ottivat artistin uudet ideat hyvin vastaan ja rohkaisivat tätä uuteen suuntaan. Muille hän ei liiemmin ideoitaan huudellut.

- Pidin itseni sellaisessa kuplassa, että se on kuin vastasyntynyt vauva. En heitä sitä sinne metsään, kun se ei selviä. Se ajatus oli vielä niin hauras, että halusin suojella sitä ja näyttää sen vain tietylle yleisölle.

Artikkeli jatkuu seuraavalla sivulla.

Kilpailut

Uusimmat