Big Brother -äänestykset pelleilyä - 'Lähtijän voisi yhtä hyvin arpoa'

01.10.2012 08:15 - Mikko Räsänen

Big Brotherissa viikosta toiseen pudotuksia, joiden lopputulos johtuu yhtä paljon tuotannosta kuin äänestäjistä. Voicen uutispäällikkö Mikko Räsänen ihmettelee, miksi äänestyspelleily jatkuu tänäkin vuonna.

Big Brother -talosta häädettiin eilen yleisön päätöksellä Sarah. Tai jos ei haluta syyllistyä valehteluun, niin vaihdetaan sana "päätöksellä" sanaan "äänillä". Yleisö nimittäin ei päätä putoajaa, vaan käytännössä päätöksen tekee sunnuntaisen talk show'n ohjaaja.

Huijaako ohjelma tai kanava sitten äänestystulosten kertomisessa? Onko joku muu asukas kuin putoaja siis todellisuudessa saanut vähemmän ääniä?

Ei.

Äänestyksen lopputuloksia ei tarvitse muuttaa, mutta tuon lopputuloksen syntymiseen vaikutetaan tuotannon puolesta lähetyksen aikana niin paljon, että tulos ei lopulta kerro mitään ehdolla olevien suosiosta.

Tämä tapahtuu yksinkertaisesti siten, että lähestyksen aikana näytetään äänestyksen väliaikatilannetta kesken lähetyksen. Samalla juontaja kannustaa viimeisenä olevan kilpailijan faneja äänestämään suosikkiaan, ja pyrkii siten varmistamaan, että niin vielä käy.  Väliaikatilanteen näkyessä ruudussa passivoituvat taas sen kilpailijan fanit, ketkä näkevät suosikkinsa olevan äänestyksen kärjessä.

Tuolla on valtava vaikutus. Esimerkiksi eilen Sarah oli äänestyksen kärjessä, kun väliaikatuloksia näytettiin kymmenen minuuttia ennen äänestyksen loppua, mutta putosi sen jälkeen viimeiseksi, kun muiden kisaajien fanit innostuivat tuloksen nähtyään äänestämään.

Normaalissa äänestystilanteessa äänestyksen kerran alettua, alkavat ehdokkaiden väliset erot näkyä nopeasti, eikä merkittäviä muutoksia ehokkaiden järjestyksessä tapahdu äänestyksen aikana. BB-äänestys on kuitenkin normaali äänestys vain siihen asti, kun talk show alkaa. Siitä hetkestä lähtien tuotanto alkaa väliaikatilanteita näyttämällä ohjailla tv-yleisön käytöstä.

Ensimmäisenä näytettävä väliaikatilanne kuitenkin kertoo sen, miten katsojat ovat äänestäneet viikolla ennen ohjelman alkua ja tuotannon aikaansaamaa manipulointia. Se kertoo lopputulosta enemmän asukkaiden todellisesta suosiosta ja siitä, kenen olisi kuulunut pudota. Viime viikolla ennen talk show'ta vähiten ääniä oli saanut Katarina.

BB-tuotanto toimii näin ihan vain siitä syystä, että näin saadaan ihmisiltä lypsettyä enemmän maksullisia tekstiviestejä. Rahanhimolla on kuitenkin kääntöpuolensa, koska touhu on alkanut ärsyttää katsojia yhä enemmän. Keskustelin viikonloppuna erään entisen BB:n aktiivikatsojan kanssa siitä, miksi hän ei ole seurannut tätä tuotantokautta.

- Ohjelmasta on mennyt maku, koska ne äänestykset ovat täyttä pelleilyä. Lähtijän voisi yhtä hyvin arpoa, hän perusteli.

BB-äänestyksen kohdalla sanan "äänestys" käyttö tuntuukin irvokkaalta. Tuo BB:n seuraamisen lopettanut ex-katsoja puhui arpajaisista. Minä puhuisin ehkä rahankeräyksestä.

- Tämä on ihan sirkus!, kuvaili juontaja Elina Viitanenkin eilisessä ohjelmassa ja osui kommentillaan täysin oikeaan.

Mikko Räsänen on The Voicen uutispäällikkö

Kilpailut

Uusimmat