Kuva: Senja Rapila

Kaija Koo katuu menneitä virheitään: "Murskasin oman identiteettini!"

24.10.2016 16:28 - Anna Hopi

Laulaja Kaija Koo on kokenut olleensa pioneeri ja "hyvä jätkä" omalla alallaan. Kun hän keikkaili 17-vuotiaana miesten kanssa, naisia tytöteltiin rankasti.

Kaija Koon tuleva Sinun naisesi -levy on laulajan mukaan kuin kuvaus hänen päiväkirjastaan. 4. marraskuuta ilmestyvän levyn nimikkokappale on suomalaisen naisen käyttöohje suomalaiselle miehelle.

- Haluaisin omistaa tämän laulun miehille, joilla on suomalainen nainen. Tämä on kuin käyttöopas suomalaiseen naiseen, kun kuuntelet biisiä ja noudatat sen ohjeita, saat hänet kokonaan, vahvistaa artisti Iskelmän haastattelussa.

- Sinun naisesi -kappaleessa on vahvasti kerrottu se suomalaisen naisen tarina. Kaikissa maissa ei ole itsestäänselvää, että voimme toteuttaa itseämme ja työtämme. Olen saanut toteuttaa itseäni kertomalla näin vahvoja tekstejä. Olen onnellinen, että olen syntynyt Suomeen. Olen miettinyt omaa rooliani, minulla on paljon miehiä töissä. Se on hassu yhtälö sen kanssa, kun onkin parisuhteessa kotona.

Kaija Koo kokee, että vahvan naisen viitan kantaminen ei tarkoita sitä, ettei suomalaiselta sisukkaalta naiselta löytyisi myös tätä pehmeää puolta.

- Olisi ihanaa, jos naisen vahvuus ei olisi ongelma parisuhteessa. Mielestäni naisen työ ei ole pois mieheltä. Naiseus on hyvin pehmeää ja nainen voi ilmentää sitä sitten suhteessa.

(kuva: Senja Rapila)

"Naisen ja miehen yhteiselo on vaikea yhtälö"

Laulajan mukaan Sinun naisesi on kappale, jossa annetaan ohjeet suomalaiselle miehelle, miten käsitellä naistaan. Millä perusteilla Kaija näitä ohjeitaan antaa?

- Sanotaan, että olen kuunnellut suomalaista miestä paljon. Teen töitä miesten kanssa, ja kuulen paljon, mitä miehet ajattelevat. Naisen ja miehen yhteiselo on aika vaikea yhtälö. Olen vasta viime vuosina hyväksynyt, että naiset ja miehet ovat erilaisia. Aikaisemmin minun piti leikkiä jätkää, että pääsin heidän kanssaan radalle. Minulla oli paljon miespuolisia ystäviä. Murskasin sillä oman identiteettini naisena, sanoo tähti.

- Ei sitä tarvitse tehdä. Pitää hyväksyä, että olemme erilaisia. Pärjään hyvin, koska olen hyväksynyt naiseuteni. En tiedä, olenko perinteinen nainen, mutta osaan olla hellä ja rakastava. Herkkyys ja pehmeys on myös vahvuutta, hän muistuttaa.

Koo osaa kuitenkin ottaa tilan haltuun ja saada miehet nauramaan jutuillaan.

- Tottakai minulla on aika pitkä koulu tässä miesten maailmassa pyörimisestä. Kai minä kuitenkin heitän ne tuhmimmat jutut! Kaija nauraa hersyvästi.

(kuva: Senja Rapila)

"Miehillä oli yliote musiikkialalla"

Milloin Kaija Koo löysi feminiinisen ja herkän puolensa?

- Ehkä se on tullut arvovallan myötä. Kun olin nuori tyttö, aika oli erilaista. Silloin tytöteltiin paljon ja musiikkialalla oli täysin erilaista. Miehillä oli yliote. Nykyään nuoret miehet käyttäytyvät eri tavalla. Meillä on alalla naissäveltäjiä ja -tuottajat. Olemme nähneet, että naiset pystyvät vaikka mihin, sanoo laulaja.

Hän virnistää, ja jatkaa seikkaperäisesti.

- Olen elänyt pimeää keskiaikaa. Oli pakko pärjätä miehisillä kyvyillä, koska alalla ei osattu arvostaa naiseutta. Siellä menin keikkabussissa 17-vuotiaana miesten kanssa. Kun ennen keikkabusseissa kiskottiin kaljaa ja sipsejä, niin nyt miehet syövät siellä kirsikkatomaatteja. Se on pikkaisen erilaista, kun vedetään vihanneksia ja porkkanoita. On vaikea käsittää, millaista se oli ennen, me vedettiin pizza naamaan ja sitten keikalle. Ja olen esiintynyt joskus humalassakin nuorempana, kertoo nainen.

- Vedettiin joskus vähän viiniä ennen lavalle menoa. Nyt se ei olisi mahdollista. Kaikki ovat huipputreenattuja fyysisestikin, taso on noussut live-esiintymisissä, eikä ole varaa mokata. Elämme erilaista aikaa. Olihan siinä pioneeritouhussa vilpitöntä puurtamista, virnistää tähti.

- Olen tietyllä tavalla pioneeri - kulkenut polkuja, jotka eivät olleet itsestäänselviä.

(kuva: Senja Rapila)

Lue myös: Kaija Koo avautuu sairauslomastaan Arman Livessä: "Pakko sanoa tämä, koska olen pitkään poissa"

Lue myös: Kaija Koo avoimena: Minulla on vain muutama luottoystävä

Kilpailut

Uusimmat