Kuva: Senja Rapila

Popeda-nokkamies paljasti eron Paten ja Paulin välillä: "Ihan ämmä"

21.10.2016 17:15 - Reija Saarinen

Mustajärven mukaan klassikoiden soittamiseen ei kyllästy koskaan.

Pate Mustajärvi, 60, on ollut mukana suomalaisessa musiikkibisneksessä jo 40 vuoden ajan. Uralle mahtuu niin pitkä laulu-ura Popedassa kuin satoja soolokappaleitakin. 14. lokakuuta osa Mustajärven soolotuotannosta paketoitiin yksiin kansiin, kun Pate Mustajärvi 60 -boksi julkaistiin. Boksi sisältää jopa 123 Pate-klassikkoa vuosien varrelta. Mukana on muun muassa Ukkometso sekä Mä elän vieläkin -kappaleet.

Jo 3-vuotiaana lukemaan oppinut Mustajärvi hakee tarinoita kappaleisiin ympäröivästä maailmasta.

- Se on sellaista mielen kuvitusta. Kun itse olin lapsi, ei ollut somea ja kaiken maailman pelejä ja vehkeitä. Silloin kun kuunteli musiikkia, sitä loi samalla itse sen maailman, Mustajärvi toteaa.

- Totta kai laulun tekeminen ylipäätään lähtee paljon siitä, että sä varastat. Kuulet jonkun hyvän lauseen ja tulet miettineeksi, että miltähän se kuulostaisi suomen kielellä.

Niin soolotuotannossa kuin Popedan ohjelmistossakin on kappaleita, jotka tuntevat kaikki. Yksi tunnetuimmista lienee Pitkä kuuma kesä, joka raikaa keikkapaikoilla yhä edelleen.

- Kyllähän sitä usein ennen keikkaa katsoo biisilistaa ja miettii, että taas samat rallit. Mutta kun kappaleen alkaessa näkee ihmisten reaktiot, niin kyllä se palkitsee. Kuten Lemmy Kilmister aikoinaan totesi Mötorhead-klassikko Ace Of Spadesista - pakko vetää joka ilta.

"Pauli on sellainen ämmä"

Mustajärvi tunnetaan julkisuudessa lähes pelkästään lempinimellään Pate. Harva tätä karismaattista rokkikukkoa kutsuu hänen syntymänimellään Pauli.

Mutta miten Mustajärvi itse näkee näiden kahden eron?

- Kyllähän sitä tien päällä jätkien kanssa naksauttaa tietyn napin päälle. Silloin sitä on niin saatanan Patee ja sitä roolia vedetään ihan huolella. Sitten kun pääsee kotiin, se naksautetaan pois. Mutta ei musta siltikään mitään nallekarhua tule, Mustajärvi nauraa.

- Ehkä minä sitten räiskähtelen eri tavalla, kun olen Pauli. Loukkaannun ihan typeristä asioista, olen ihan sellanen ämmä. Silloin minulle on todella tärkeää myös se, että paikat on siistinä.

Vaikka Paten ja Paulin välillä erojakin on, pitää Mustajärvi huolen siitä, että kunnioitus muita kohtaan säilyy.

- Kunnioitan aina ihmisiä. Se on todella tärkeää. Vaikka kuinka Elvistelee, tulee silti osata käyttäytyä. Jos sieltä hotellihuoneen kraanasta ei tule tarpeeksi kuumaa vettä, ei se ole mikään syy hajottaa hotellihuonetta, Mustajärvi toteaa.

Lue myös: Pate Mustajärvi paljasti pelkonsa - yllätyitkö?

Kilpailut

Uusimmat