Kuva: Iina Kaikko

Satuhahmoja Helsingissä? Katso galleria Suomen ensimmäisestä cosplayn mestaruus-kisasta

20.11.2015 14:00 - Iina Kaikko

Viime lauantaina 14. marraskuuta kilpailtiin ensimmäistä kertaa cosplayn Suomen mestaruudesta Helsingissä.

Cosplay-kilpailu rantautui myös Suomeen viime lauantaina, kun satuhahmoilta näyttävät kilpailijat valtasivat Helsingin Glorian. Mitä on cosplay sitten on ja mistä siinä todella on kyse?

Haastattelimme Päivi Asikaista, joka osallistui SM-kilpailuihin siskonsa Satun kanssa.

- Cosplay on harrastus, jossa pukeudutaan fiktiivisiksi henkilöiksi, esimerkiksi sarjakuvista, elokuvista tai peleistä.

Moni kiinnostuu cosplaysta esimerkiksi internetin tai kavereiden kautta. Se, mikä harrastuksessa loppujen lopuksi kiehtoo eniten, voi vaihdella hyvin paljon henkilöstä riippuen - joidenkin mielestä hienointa on päästä pukeutumaan joksikin hahmoksi ja toisista taas pukujen tekeminen on kiinnostavinta.

Asikainen kertoo, että hän aloitti cosplayn siksi, koska se on hänestä yksi fanituksen muodoista, ja tämä sai hänet kiinnostumaan lajista.

- Jotkut ihmiset kirjoittavat fanitarinoita, jotkut piirtävät fanitaidetta, toiset keräilevät oheistuotteita ja keskustelevat foorumeilla, kun taas cosplayta harrastavat ilmaisevat fanituksensa pukeutumalla sarjan henkilöiksi.

Cosplayssa kilpaillessa puvut tehdään itse ja kilpailusta riippuen sen lisäksi saatetaan tehdä jonkinlainen lavaesitys, joka vaikuttaa puvun lisäksi arviointiin. Cosplaytapahtumat järjestävät paljon kilpailuja eri tasoisille harrastajille, ihan aloittelijoiden kilpailusta kansainvälisiin kilpailuihin. Kaksi suurinta kilpailua ovat Nordic Cosplay Championship, jossa kilpaillaan Pohjoismaiden mestaruudesta, sekä World Cosplay Summit, jossa kilpaillaan maailmanmestaruudesta.

(kuva: Iina Kaikko)

Asikainen on edustanut Suomea kummassakin näistä kilpailuista ja voittanut Pohjoismaiden mestaruuden kesällä 2014.

- Kilpaileminen cosplayssa on erinomainen tapa haastaa itseään ja saada palautetta puvustaan. Sitä kautta pääsee myös hyvin lavaesiintymiseen mukaan, Asikainen kertoo.

Suomen mestaruuksiin Asikaista innosti osallistumaan se, että kilpailu on ensimmäinen laatuaan.

- Onhan se nyt hienoa päästä kilpailemaan sellaisesta tittelistä kuin Suomen mestaruus ja osallistumien myös osoittaa tukemme cosplay-yhteisölle ja cosplay-kilpailuja järjestävälle toiminnalle.

Asikainen voitti siskonsa kanssa ryhmäkilpailusarjan lauantaina. Yksilökilpailun voitti Helena Alajärvi, toiseksi sijoittui Wilma Paatola ja kolmanneksi Maria Huovinen.

(kuva: Iina Kaikko)

Yksilökilpailussa kolmanneksi sijoittunut Maria Huovinen.

(kuva: Iina Kaikko)

Yksilökilpailussa toiseksi sijoittunut Wilma Paatola.

(kuva: Iina Kaikko)

Kilpailussa nähtiin myös tuttuja hahmoja Disney-elokuvista.

Kilpailut

Uusimmat