10 vinkkiä Facebookin kimppakyytejä käyttävälle

07.07.2015 22:15 - Reetta Haverinen

Ennestään tuntemattomia ihmisiä pullollaan olevalla takapenkillä ei kannata napostella haisevia juustonaksuja tai laulaa kovaan ääneen radion mukana. Hyvillä käytöstavoilla teet kimppamatkasta mukavan kokemuksen kaikille kanssamatkustajille.  

Facebookin kimppakyytisivustot ovat nousseet suureen suosioon varsinkin nuorten aikuisten keskuudessa. Monet ovat valmiita ottamaan autoonsa tuntemattomia matkalaisia pientä bensarahaa vastaan. Kimppakyytiyhteisöjä on syntynyt Facbookiin kymmenittäin, ja monet sanovat kokemusten olevan ainoastaan positiivisia.

Tervettä maalaisjärkeä kannattaa kuitenkin käyttää ennen tuntemattoman kyytiin hyppäämistä. Jos tyyppi vaikuttaa epäilyttävältä ja hänen profiilistaan ei selviä hänestä mitään taustatietoja, kannattaa mieluummin pelata varman päälle ja jättää tarjottu kyyti välistä.

Kimppakyydillä kulkeminen ei ole ainoastaan edullinen vaan myös mukava matkustusvaihtoehto. Samalla tutustut uusiin ihmisiin, ja onhan henkilöautossa istuminen taatusti mukavampaa kuin rämisevän bussinpenkillä köröttely.

Keräsimme alle muutamia vinkkejä kimppakyydillä matkustaville:

1. Saavu sovittuun paikkaan ajoissa.

On epäkohteliasta tulla tapaamispaikalle myöhässä. Vaikka sinulla ei olisi hoppu määränpäähäsi, voi jollakin toisella kyytiläisistä olla tiukka matkustusaikataulu.

2. Pakkaa fiksusti

Älä ota mukaasi kaikkein suurinta matkalaukkuasi. Jos olet kuitenkin lähdössä pidemmälle reissulle, varmista, että autossa on tilaa myös suurelle tavaramäärällesi.

3. Esittäydy kohteliaasti

Hyviin tapoihin kuuluu esittäytyä niin kuskille kuin muillekin matkalaisille. Tunnelma rentoutuu hetkessä, kun tiedätte toisistanne edes etunimet.

4. Ole sosiaalinen, jos muutkin ovat

Kimppakyydit eivät välttämättä sovi ujoille tuppisuille. Monet tahtovat jutustella matkan aikana, ja on kohteliasta osallistua keskusteluun edes hiukan.

Jos huomaat, että muut matkustajat tahtovat kuitenkin istua rauhassa ja keskittyä esimerkiksi musiikin kuunteluun tai romaaniin, eivät he välttämättä pidä siitä, että joku yrittää väkisin keskustella heidän kanssaan. Kokeile tulkita muiden fiiliksiä ja mukaudu tilanteeseen parhaasi mukaan. Näin kaikilla on mukavampaa.

5. Maksa matkasta sovittu summa

Älä ryhdy tinkimään summaa alaspäin enää autossa. Jos tahdot keskustella bensakuluista, tee se jo ennen matkaan lähtöä esimerkiksi Facebookissa lähetetyllä yksityisviestillä.

6. Jos kuuntelet musiikkia, älä anna sen häiritä muita

Vaikka sinulla olisi kuulokkeet päässäsi, saattaa musiikki silti kuulua häiritsevästi myös kanssamatkustajasi korviin. Pidä volyymit siis sopivalla tasolla ja kokeile hillitä äänihuuliasi, vaikka sinun tekisi mieli laulaa mukana lempiartistisi tahdissa.

Jos olet itse auton ratin takana, älä huudata radiota täysillä. On kohteliasta kysyä muilta matkustajilta, sopiiko että kuuntelet musiikkia ja onko voimakkuus heille sopiva.

7. Älä tuo autoon hajupommeja

Jos otat matkalle mukaan evästä, ei juustonaksupussi tai eineslihapullat ole välttämättä paras vaihtoehto. Varsinkin kesäkuumalla ruoista huokuvat vahvat aromit saattavat laittaa kanssamatkustajasi nyrpistelemään nenäänsä.

Älä myöskään suihki ihollesi valtavaa parfyymimäärää ennen autoon hyppäämistä, sillä jotkut ihmiset saattavat olla todella herkkiä erilaisille hajusteille.

8. Kysy rohkeasti tauoista

Jos vessahätä alkaa vaivata, kysy kuskilta rohkeasti, olisiko mahdollista pysähtyä pikapuolin huoltoasemalla tai levähdysalueella. Yleensä pienen paussin pitäminen ei ole ongelma. Älä siis kärvistele vessahädän kourissa vaan avaa suusi rohkeasti.

Kun pysähdytte, älä viivyttele huoltoaseman pelikoneella tai lehtihyllyll. Siirry autoon silloin, kun kuskikin on valmis lähtemään.

Jos itse toimit kuskina, ajattele myös matkalaisiasi. Tarjoudu pysähtymään silloin, kun jollekin tulee tarve paussille. Pitkällä ajomatkalla ontarpeellista pitää taukoja, vaikka vessahätä ei ketään yllättäisikään. Siten et turru ajamiseen ja jaksat olla skarppina liikenteessä aina määränpäähänne asti.

9. Älä oleta, että kuski vie sinut kotiovellesi asti

Jos sinulla on paljon kantamuksia, voit kysyä ystävällisesti, voisiko kuski heittää sinut määränpääosoitteeseesi. Useat kuskit ovat valmiita heittämään pienen lenkin määränpääkaupungissa, varsinkin jos heillä ei ole kiire aikataulu. Älä kuitenkaan oleta, että kuski poikkeuksetta vie sinut kotioven portaille asti.

Jos taas toimit itse kuskin roolissa, voit tarjoutua kohteliaasti viemään matkalaiset määränpäähäsi asti varsinkin silloin, jos näet että heillä on paljon kantamuksia.

10. Muista hyvät käytöstavat

Jos syöt eväitä, ota omat roskasi talteen. Älä jätä roskiasi lojumaan auton lattialle tai penkille. Muista myös lopuksi kiittää kyydistä.

Jos olet kyydintarjoaja, ota muut matkustajat huomioon. Pidä ilmastointi päällä ja kysy, onko auton lämpötila heille sopiva.


Lue myös: Roadtrip tiedossa? Huomioi seuraavat asiat

Kilpailut

Uusimmat