7 asiaa, joita juuri läheisensä menettäneelle ihmiselle ei kannata sanoa

31.08.2015 21:45 - Reetta Haverinen

Surutyötä tekevien ihmisten kanssa keskusteleminen voi tuntua vaikealta. Tärkeintä ei kuitenkaan ole se, kuinka monta kertaa oman osanottosi surevalle ystävällesi ilmaiset. Ole läsnä ja kuuntele – sitä jokainen surun murtama ihminen kaikkein eniten kaipaa. 

Jos ystäväsi on vastikään menettänyt läheisensä, ei oikeiden sanojen löytäminen ole helppoa. Vaikka kuinka tahtoisit tukea ja osoittaa myötätuntoasi surun keskellä, on sinun mietittävä tarkkaan, kuinka sen teet.

Omien menetysten ääneen julistaminen ei välttämättä kannata, sillä surutyötä tekevä ihminen voi olettaa, että väheksyt hänen ikäväänsä. Älä myöskään turhaan yritä piristää vastikään menetyksen kokeneen ystäväsi päivää, sillä jokaisen on hyvä saada käsitellä surun tunteita rauhassa.

Osoita, että olet ystäväsi tukena ja kuuntele häntä. Sanoja ei aina edes tarvita. Varsinkin seuraavat lauseet saattavat saada murheellisen ystäväsi päivän entistä harmaammaksi, vaikka tarkoituksesi olisi ainoastaan lohduttaa häntä:

1. "Tiedän hyvin, miltä sinusta tuntuu."

Vaikka olisit itsekin menettänyt vastikään rakkaimpasi, et voi täysin tietää, miltä ystävästäsi tuntuu. Jokainen kokee surun omalla tavallaan ja et voi koskaan tietää, millä tavalla ystäväsi on menetyksen ottanut.

Ystäväsi tahtoo mieluummin tietää, että ymmärrät miltä hänestä tuntuu. Ei sitä, että tiedät, miltä hänestä tuntuu.

2. "Otan osaa menetykseesi, mutta arvaahan, mitä eräälle ystävälleni kävi..."

Surutyötä tekevät ihmiset eivät välttämättä jaksa kuunnella, kuka on eronnut, kuka on sairastunut tai onko joku muukin juuri menettänyt lähiaikana rakkaimpansa. Mikään mahti maailmassa ei tuo hänen läheistään takaisin elävien pariin, ja se on ainoa asia, joka häntä tällä hetkellä mietityttää.

Jos yrität viedä ystäväsi ajatukset muualle, älä tee sitä kertomalla hänelle muiden ihmisten rankoista kokemuksista - siten saattaa vaikuttaa siltä, että väheksyt ystäväsi menetystä.

3. " Ehkä se oli vain hänen parhaakseen."

Vaikka ystäväsi läheisellä olisi ollut kuinka vaikeaa tahansa, ei poisnukkumisen käsitteleminen muutu sen helpommaksi. Älä siis yritä turhaan löytää asiasta positiivisia puolia. Läheisen menehtyminen tuntuu aina pahalta - olipa tilanne mikä hyvänsä.

4. "Tämähän oli jo odotettavissa. Olihan hän jo iäkäs."

Surun ei riipu siitä, oliko ystäväsi läheinen 9-, 49- tai 99-vuotias. Yleensä iäkkään mummon tai ukin menetys tuntuukin todella pahalta, koska tämä herttainen vanhus on ollut niin kauan aikaa osa ystäväsi elämää. Henkilön iällä ei siten ole väliä vaan pikemminkin sillä, millä tavalla tämä on ystäväsi elämään kuulunut.

5. "Hän kuoli haluamallansa tavalla."

Jos lausut ystävällesi yllä olevat sanat, voit sada hänen pulssinsa nousemaan: kuinka kukaan voi olettaa tietävänsä, miten hänen rakkaansa halusi kuolla. Älä siis pidä asioita itsestään selvyyksinä ja auo suutasi turhan päiten. Surun murtamat ihmiset saattavat loukkaantua erittäin helposti.

6. "Sinun täytyy ehdottomasti katsoa/lukea tämä teos. Minä luin/katsoin sen, kun läheiseni kuoli. Keskustellaan asiasta vaikka sen jälkeen."

Jos jokin romaani tai elokuva on auttanut sinua käsittelemään omaa murhettasi, ei se välttämättä tee ystäväsi surutyöstä yhtään sen helpompaa. Jokainen käsittelee vaikeita asioita elämässään omalla tavallaan: älä siis anna ystävällesi "kotiläksyä".

Voit toki vinkata hyvästä teoksesta, josta oli sinulle itsellesi apua ikävän keskellä, mutta älä kehota murheellista ystävääsi tekemään mitään, mihin hän ei itse ole vapaaehtoisesti valmis.

7. "...."

Vaikka sinun tulee miettiä sanojasi surutyötä tekevän ystäväsi lähellä tarkkaan, älä kuitenkaan istu murheen murtaman ihmisen vierellä tuppisuuna. Muutamat yksinkertaisetkin virkkeet voivat lämmittää ystäväsi mieltä:

"Olen pahoillani."

"Rakastin häntä myös. En koskaan unohda sitä kuinka hän (kerro poisnukkuneesta jokin mukava muisto)."

"Olet ajatuksissani."

Muutaman kauniin lauseen sanottuasi sinun ei tarvitse muuta kuin kuunnella ja olla läsnä. Sitä surutytötä tekevät ihmiset tarvitsevat enemmän kuin tyhjänpäiväisiä lauseita ja turhia lohdutteluja. 


Lue myös: Elämä todella voi vilistä silmien edessä - asiat, joita et tiennyt kuolemasta

Lähde: The Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat