9 keinoa, joiden avulla pelastat parisuhteesi erolta

30.05.2014 18:45 - Katariina Näreaho

Avioerotilastot ovat masentavaa luettavaa. Yhä useampi pari eroaa, mutta mitkä ovat pitkän ja toimivan parisuhteen perustat?

Parisuhdetta, kuten mitään muutakaan ihmissuhdetta, ei saisi koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Toimivan suhteen eteen on tehtävä töitä ja lujasti. Jotta parisuhde toimisi ja pysyisi terveenä pitkään, on toimittava ajoissa - ei vasta sitten, kun suhde vetelee viimeisiään.

9 neuvoa, jotka pelastavat parisuhteesi erolta

1. Opettele rakastamaan itseäsi

Jotta voit rakastaa toista ihmistä, on sinun opittava rakastamaan ja arvostamaan itseäsi. Kun hyväksyt omat vahvuudet ja heikkoudet, olet itsevarmempi ja vastaanottavaisempi. Osaat myös ymmärtää paremmin puolisoasi ja hänen tunteitaan.

2. Älä takerru

Rasittavan roikkujan ja romanttisen kiehnäyksen välillä on selvä ero. Oman kullan kainalossa on ihana olla ja hänen kanssaan on ihana tehdä kaikkea, mutta muista myös antaa tilaa. Haluathan myös itsekin välillä omaa aikaa.

3. Terve kilpailu on hyvästä

Pienimuotoinen kilpailuhenkisyys parsikunnan välillä on todistetusti piristävää. Mutta jos kilpailu muuttuu liian vakavaksi, alkaa suhde kärsiä. Harrastakaa siis yhdessä jotain, missä voitte ottaa leikkimielisesti mittaa toisistanne, esimerkiksi urheilemalla tai pelaamalla lautapelejä.

4. Vietä aikaa kumppanisi kanssa

Parisuhteeseen kuuluu yhteinen aika, joten tuumasta toimeen! Välillä sohvalla loikoilu riittää, mutta yrittäkää aika ajoin keksiä jotain mielekästä yhteistä tekemistä. Jos yhteisen ajan järestäminen esimerkiksi työvuorojen takia tuntuu vaikealta, pyrkikää suunnittelemaan treffinne hyvissä ajoin etukäteen. Pyydä töistä vapaata ja merkkaa romanttinen hetki kalenteriin.

5. Näytä esimerkkiä

Vaikka kilpailuhenkisyys onkin hyvästä, ei se kuitenkaan päde kaikkiin parisuhteen osa-alueisiin. Pisteiden laskeminen romanttisten eleiden osalta on pitkällä tähtäimellä vahingollista, joten sen sijaan, että pitäisit listaa siitä, kumpi osoittaa rakkauttaan useammin, näytä kumppanillesi esimerkkiä teoillasi. Kun yllätät hänet romanttisesti, saat varmasti kokea yllätyksiä jatkossa itsekin.

6. Kerro kumppanillesi olevasi ylpeä hänestä

Jokainen ihminen haluaa kuulla, että hänestä voi olla ylpeä. Tämä nostattaa itsetuntoa ja lisää pariskunnan välistä kiintymystä. Kulje siis rakkaasi rinnalla ylpeyttä uhkuen, äläkä arastele kertoa hänelle, kuinka hieno ihminen hän on.

7. Ole ylpeä parisuhteesasi

Kerro ystävillesi, työkavereillesi ja sukulaisillesi, kuinka hieno parisuhde teillä on. Julista rohkeasti rakkaasi parhaita puolia, silloin kun siihen on aihetta. Älä kuitenkaan rehvastele, sillä mikään ei ole ärsyttävämpää kuin ylimielinen kehuskelu.

8. Tunne kumppanisi

Opettele tuntemaan rakkaasi läpikotaisin. Mistä asioista hän pitää ja mistä hän ei pidä? Mikä on hänen lempiruokansa, millaisista vaatteista hän pitää, missä asioissa hän on erityisen taitava ja mitä hän arvostaa parisuhteessanne. Näin pystyt ymmärtämään häntä paremmin ja yhteiselonne helpottuu huomattavasti, kun vastoinkäymisiä on helpompi välttää.

9. Aseta kumppanisi etusijalle

Jotta suhde toimisi, on itsekkyys unohdettava ja toisen kunnioittaminen ja rakastaminen laitettava etusijalle. Osoita kumppanillesi, kuinka tärkeä osa elämääsi hän on. Vaikka joskus työkiireet verottavat yhteistä aikaanne, pyri antamaan kaikkesi hänelle niinä hetkinä, kun olette kahden.

Lähde: Examiner

Kilpailut

Uusimmat