Kuva: Fotolia

Mihin naisten huomio kiinnittyy toistensa vartalossa ensimmäiseksi? Tutkimus selvitti

15.02.2017 18:45 - Erica Alaluusua

Jos nainen on tyytymätön johonkin kehonosaansa, kiinnittyy hänen huomionsa herkästi samaiseen kohtaan kanssasisarten vartaloissa.

Itsensä tarkastelu muiden kautta on normaalia, mutta oletko joskus miettinyt, mitä naiset katsovat toisissaan ensimmäisenä? Vastaus saattaa olla selvillä, sillä brittiyliopisto selvitti tuoreessa tutkimuksessaan, kuinka terve, hyvän itsetunnon omaava nainen käyttäytyy tuijottaessaan toisen naisen vartaloa.

Tutkimukseen osallistui 33 naispuolista psykologian opiskelijaa, joiden tehtävänä oli katsoa tietokoneella luotuja kuvia naishahmoista. Samaan aikaan silmänliikekamera tarkasteli, mihin koehenkilön katse kohdistui. Kuvien vartalotyypit perustuivat Britannian kokotaulukkoon, pienimmän koon ollessa 6 ja suurimman 18. Kyseiset koot vastaavat Suomessa kokoja 34-48. Jokaiselle vartalotyypille luotiin kahdeksan kuvaa tarkasteltavaksi.

Kuvien mallit olivat samanikäisiä, ja jokaisella oli kuvissa samanlainen kampaus sekä ilme. Heidän kasvoissaan tai vartaloissaan ei myöskään ollut erottuvia piirteitä, jotka olisivat voineet vaikuttaa tutkimustuloksiin. Mallit olivat myös puettu kahdella eri tavalla: löysiin sekä tiukkoihin vaatteisiin.

Tulokset

Tutkimuksen osallistujat arvioivat sekä oman, että kuvien henkilöiden vartaloiden viehättävyyden. Tutkittavilta otettiin ylös myös painoindeksi sekä vaate- ja kuppikoko. 

Silmänliikekameralla saatiin selville, että naiset kiinnittävät toisissaan ensimmäisenä huomiota keskivartaloon, katseen kiinnittyessä ensimmäisenä vyötärön ja lantion alueelle. Tämän jälkeen katse kiinnittyi tasaisesti kuvissa päähän, ylävartaloon sekä jalkoihin. Käsistä ei samalla tavalla piitattu, sillä huomio kiinnittyi kaikista vähiten niihin. 

Vaatteen tiukkuudella ei ollut merkitystä kokojen 34-38 välillä, vaan viehättävyys oli löysästä tai napakasta asusta huolimatta samaa luokkaa. Kun taas koosta 42 alkaen nainen koettiin viehättävämpänä, mikäli hänellä oli yllään väljempi asukokonaisuus. 

Arvosteluiden perusteella tuli myös ilmi, että mitä tyytyväisempi nainen oli jonkin vartalonosansa kanssa, sitä epätodennäköisemmin hän kiinnitti siihen huomiota toisessa henkilössä. Tutkijat huomasivat myös, että pienirintaiset kiinnittivät katseensa herkästi myös kuvien henkilöiden etumukseen.

Tutkimuksessa ei löydetty yhteyttä korkeamman itsetunnon ja vaatekoon välillä. Tutkijat eivät myöskään huomanneet, että katseluaika muuttuisi huomattavasti ulkonäköä arvioitaessa.

Lähde: Springer Link

Lue myös: Nainen julkaisi Instagramissa alusvaatekuvia itsestään - mukana tärkeä viesti

Lue myös: "Olisit todella kaunis hoikempana" - naisten kuulemat kommentit koottiin yhteen

Lue myös: Äiti yritti tunkea väkisin koon 34 mekkoa päälleen - tahtoi näpäyttää avuliasta myyjää

Kilpailut

Uusimmat