Ensitreffit alttarilla -psykologi neuvoo: 7 avainta täydelliseen parisuhteeseen

28.08.2015 16:10 - Eeva Rajala

Omaa parisuhdetta ja sen toimivuutta kannattaa miettiä seuraavien kohtien kautta. Elätkö oikeasti toimivassa suhteessa?

Ensitreffit alttarilla -ohjelmasta tuttu psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa tietää, mitkä asiat kuuluvat toimivaan parisuhteeseen. Kiianmaa listasi Voicen haastattelussa, mitkä asiat ovat tärkeimpiä hyvän parisuhteen kannalta. 

Läheisyys

Läheisyys on lähes itsestään selvässä asemassa, kun puhutaan hyvästä parisuhteesta. Kiianmaan mukaan parisuhteen osapuolet toivovat läheisyyttä ja yhteenkuuluvuutta. Seksuaalisuutta on osana tätä.

Avoimuus

Avoimuus parisuhteessa tarkoittaa sitä, että pystytään kertomaan rehellisesti omista tunteista toiselle toista loukkaamatta.

- Vaikka on vihainenkin, voi kertoa tunteensa, muttei tarvitse haukkua toista tai olla aggressiivinen. Jos on sellainen tunne, että kumpikin tietää, missä mennään ja mitä kummallekin kuuluu, silloin ollaan hyvässä tilanteessa. Se on avoimuuden idea, Kiianmaa selventää.

Elämän arvot

Hyvästä parisuhteesta löytyy yhteinen näkemys elämästä. Elämän arvojen pitää olla riittävän samanlaisia ja yhteneviä.

- Ne asiat, jotka ovat elämässä tärkeitä, eivät ole ristiriidassa keskenään. Jokaisella meillä on kuitenkin joku lista siitä, mitkä asiat ovat elämässä tärkeimpiä. Jos ne asiat ovat hyvin ristiriidassa, silloin on vaikea rakentaa suhdetta, koska tavoitteet muodostuvat sitä kautta erilaisiksi, psykologi sanoo.

Yhteinen visio

Pariskunnalla kannattaa myös olla yhteinen visio siitä, mitä heidän välinen hyvä parisuhde on. Se ei ole mikään itsestäänselvyys, joka tulee siitä, kun ihastuu ja löytää ihanan ihmisen.

- Se on vasta sen jälkeen tuleva asia. On visio siitä, mitä ollaan yhdessä rakentamassa. Hyvä parisuhde pitäisi yhdessä määritellä, ja sitten kumpikin kantaa kortensa kekoon suhteen rakentamiseksi, Kiianmaa jatkaa.

Tilan antaminen toiselle

Edellä mainittuun kohtaan liittyy myös tilan antaminen toiselle. Kiianmaan mukaan suhteesta jää kenties pois niin sanottu valtataisteluvaihe. Toista ei siis painosteta vaan annetaan tilaa olla sellainen kuin on.

- Tällä tavalla yliromanttinen näkemys siitä, että kun löydetään sopiva ihminen, eletään elämä onnellisina loppuun asti yhdessä, täytyy romuttaa, koska sehän on harhaa ja satua, ei sellaista todellisuudessa ole olemassa, psykologi kommentoi.

Huumori

Huumoriin liittyy se, miten asioita käsitellään. Kiianmaa peräänkuuluttaa tilaa antavaa huumoria, mikä ei tarkoita vitsien kertomista vaan tietynlaista leppoisuutta. Se syntyy siitä, että antaa itselle myös tilaa epäonnistua ja mokata. Elämä ei saa olla liian vaativaa itseään tai kumppania kohtaan.

Seksuaalisuus

Yleisesti, kun ajatellaan hyvää parisuhdetta, ihmiset toivovat myös hyvää seksuaalisuutta. Sen halutaan olla osana hyvää läheisyyttä.

- Silloin siinä pitää unohtaa suorittaminen. On monia tasoja, mitä seksuaalisuudelta halutaan. Se on jokaisen pariskunnan itse löydettävä ja määriteltävä oma seksuaalisuutensa. On aika iso kirjo sillä, mitä ihmiset haluavat ja mitä yleensä voi tehdä. Henkilökohtaiset rajoitukset tulevat kuitenkin vastaan, mitä seksuaalisuuden alueella voi sallia itselle ja toiselle, ensimmäisellä kaudella Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa mukana ollut psykologi muistuttaa.


Lue myös: Suomalaispsykologi täräyttää: Älä mene naimisiin umpirakastuneena 

Kilpailut

Uusimmat