Halaus, jonka olisin halunnut saada 10 vuotta sitten

05.04.2014 12:15 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta ja niiden lieveilmiöistä.

Sain sähköpostia teinitytöltä, joka kysyi minulta neuvoa ongelmaansa ihmissuhteessaan. Maili sai minut havahtumaan siihen, että kolumnejani lukee myös moni nuori ihminen. Aloin tehdä mielessäni matkaa, jossa muistelin omaa nuoruuttani.

Nuoruuteni oli villi ja tapahtumarikas, niin hyvässä kuin pahassakin. Jälkikäteen ajateltuna minusta tuntuu, että ehdin joka paikkaan ja tein kaiken, mitä halusin - antoivat vanhemmat sille hyväksyntänsä tai eivät.

Monet asiat olisivat saaneet jäädä tekemättä. Eniten sydäntäni kylmää sellaiset typerät tempaukset, jotka olisivat voineet päättyä todella huonosti. Olen esimerkiksi lähtenyt reissuun aivan toiselle puolelle Suomea ollessani alaikäinen ja valehdellut vanhemmilleni olevani jossain aivan muualla ja eri ihmisten seurassa. Jos minulle olisi käynyt jotain, ei kukaan olisi osannut etsiä minua oikeasta paikasta.

Monet riidat ja ihmissuhdekriisit olisi myös voinut jättää kokematta. Teininä asiat kokee monesti ensimmäistä kertaa ja siksi kaikki tuntuu elämää suuremmalta. Toki loukkaukset, rakastumiset ja surut tuntuvat edelleen pahoilta, mutta nyt vuodet ovat sentään kasvattaneet nahasta aiempaa paksumman.

Vuodet ovat myös näyttäneet, millaiset asiat riittävät ja toisaalta eivät riitä ystävyyssuhteita rikkomaan ja osoittaneet, ketkä ovat elämässäni niitä ihmisiä, joiden kanssa kriiseistä huolimatta selviämme yhdessä eteenpäin. Kaikki kokemani on tehnyt minusta sen, mikä olen. Siinä mielessä en haluaisi muuttaa paljoakaan.

Jos kuitenkin saisin muuttaa jotain, en olisi katsellut kaikkea sitä kaltoin kohtelua, jota joiltakin nuoruuden poikaystäviltäni siedin. En antaisi kenenkään kertoa minulle, mitä tehdä, tai että olen huono.

Haluaisin halata sitä tyttöä, joka olin kymmenen vuotta sitten. Sanoisin hänelle näin:

- Sinä olet hyvä, juuri tuollaisena. Nosta leuka pystyyn, katso ihmisiä silmiin, äläkä pelkää. Pidä kiinni niistä ihmisistä, jotka ovat sen arvoisia. Päästä irti niistä, jotka eivät ole. Elämä tuo tullessaan eteen vuosien varrella toinen toistaan erikoisempia asioita. Sinä selviät niistä kyllä.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit voit lukea tästä.

Kilpailut

Uusimmat