Häpeätkö tunteitasi tai epäonnistumisiasi? Tilanteet, joissa sinun ei tarvitse syyttää itseäsi

13.07.2015 20:15 - Tiina Svensk

Joskus pahin kriitikkosi saatat olla sinä itse - vaikka syytöksille ei olisi edes tarvetta.

Sorrutko sinäkin syyttämään itseäsi joskus jopa liiankin herkästi? Itsekriittisyys on hyvä ominaisuus, ja itseltään voi vaatia paljonkin, mutta tietyissä tilanteissa itsensä syyttely on täysin turhaa.

Syytätkö itseäsi seuraavien tilanteiden tai asioiden kohdalla? Seuraavalla kerralla ei tarvitse - sinun ei tarvitse pyydellä anteeksi tai selitellä.

Tunteesi: Jos reagoit vahvasti asioihin, jotka ovat sinulle tärkeitä, se on aivan normaalia. Itkeminen, innostuminen tai tulinen kiivastuminen ovat kaikki osa meitä - älä siis soimaa itseäsi vahvoista tunteistasi.

Tapasi käsitellä tunteitasi: Puratko tunteitasi ottamalla aikaa itsellesi, treenaamalla, sulkemalla puhelimesi tai kirjoittamalla? Sinun ei tarvitse syyttää itseäsi siitä, että tunteiden käsittely vie aikaa - kunhan et satuta prosessissa muita.

Toisten ihmisten reaktiot: Huomaatko, ettei joku ole täysin oma itsensä seurassasi? Älä syytä itseäsi, jos joku ei tule toimeen kanssasi sinun ollessasi oma itsesi. Kaikki eivät voi pitää sinusta, eikä sinun tarvitse miellyttää kaikkia.

Pienet epäonnistumiset: Älä syytä itseäsi liikaa pienistä mokailuista - äläkä takerru isoihinkaan virheisiin liian pitkäksi aikaa. Olet ihminen, ja me kaikki teemme virheitä aina joskus.

Kaverisi elämäntilanne: Älä syytä itseäsi siitä, että olet eri elämäntilanteessa kuin lukioaikainen luokkakaverisi. Vertailu vie vain aikaa ja energiaa, eikä hyödytä mitään.

Tarpeesi: Ihminen on monimutkainen kokonaisuus, ja jokaisen tarpeet poikkeavat toisistaan. Sinun ei tarvitse syyttää itseäsi siitä, että tarvitse enemmän unta kuin ystäväsi tai että vaadit enemmän omaa aikaa ajatustesi kanssa.

Paheesi: Tuijotatko tuntikausia tosi-TV -sarjoja tai laulatko kotonasi yksin Broadway-musikaalien kappaleiden tahtiin? Älä häpeile paheitasi, sillä juuri ne rentouttavat sinut ja tyhjentävät mielesi rankan päivän jälkeen.

Et hallitse tiettyä taitoa: Etkö ole mestarikokki vai etkö ymmärrä mitään jääkiekosta? Se ei haittaa, sillä et voi olla hyvä kaikessa tai tietää kaikkea. Loistat varmasti muissa asioissa, joissa lähimmäisesi saattavat olla huonoja.

Laitat itsesi muiden edelle: Joskus ihmissuhteet vaativat uhrautumista ja muiden tarpeiden laittamista omien edelle, mutta joskus voit laittaa itsesi toisten edelle aivan huoletta. Jos olet todella väsynyt ja tiedät tarvitsevasi unta, sinun ei tarvitse syyttää itseäsi siitä, että jätät tyttöjen illan väliin hyvien yöunien takia.

Olet arvioinut ihmissuhteesi väärin: Oletko joskus luottanut ihmiseen, joka petti luottamuksesi? Älä syytä tapahtuneesta itseäsi, sillä jokainen meistä tekee virhearvioita. Usein ne johtuvat siitä, että epärehelliseksi osoittautunut ihminen on luonut itsestään epärealistisen kuvan.

Päättynyt ystävyyssuhde: Joskus ihmiset vain kasvavat erilleen ja välit viilenevät. Jos sinun ja lapsuudenystäväsi maailmat eivät enää kohtaa, se ei ole sinun vikasi.

Menneisyyden tapahtumat: Et voi vaikuttaa asioihin, jotka ovat tapahtuneet vuosia sitten. Älä tuhlaa energiaasi vanhoista virheistä huolehtimiseen, vaan keskitä ajatuksesi tähän hetkeen.


Lue myös: Pidätkö itseäsi onnellisena? Katso, kuinka hyvin sinulla pyyhkii elämän eri osa-alueilla

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat