K&T: Selibaatista voi olla hyötyä niin pariskunnalle kuin sinkuillekin

09.07.2015 19:45 - Reetta Haverinen

Joskus lyhyt seksipaasto voi jopa parantaa parisuhdetta. Kuhertelulakon aikana sinkut taas saavat mahdollisuuden keskittyä enemmän itseensä ja pohtia omia elämänarvojaan.

Vapaaehtoinen seksilakko saattaa kuulostaa hassulta. Kauneus & Terveys -lehdessä julkaistussa artikkelissa listataan kuitenkin varsin mittava joukko syitä, miksi pientä seksitaukoa on syytä harkita.

Seksilakko sopii niin sinkuille kuin pariskunnillekin

Sinkut voivat selibaatin aikana oppia tunnistamaan omia halujaan ja tarpeitaan. Selibaatin harkitseminen saattaa olla aiheellista varsinkin silloin, jos treffeillä käyminen ja yhden illan jutut aiheuttavat lähinnä mielipahaa.

Parisuhteeseen seksilakko taas saattaa tuoda lisää hehkua, vaikka se oudolta kuulostaakin. Tauko lakanaleikeistä voi olla aiheellinen varsinkin silloin, kun toinen on alkanut tuntua itsestään selvyydeltä ja parisuhteen liekki on kateissa. Paaston aikana intohimo toista kohtaan voi lisääntyä. Lisäksi pariskunta voi löytää uusia keinoja ilmaista toiselle läheisyyttä.

- Tauon aikana ja sen jälkeen kumppanin voi nähdä uusin silmin. Ihminen saattaa pohtia, mitä toisessa on vielä sellaista, jota en tunne, kertoo tutkimusprofessori Osmo Kontula Väestöliiton väestöntutkimuslaitokselta.

Selibaattia on syytä harkita myös silloin, jos seksistä on tullut parisuhteessa ongelma. Jos parisuhteessa taistellaan seksistä, toinen kerjää ja toista ei huvita, paasto saattaa rauhoittaa kodin ilmapiiriä.

Joskus selibaatti voi alkaa täysin tiedostamatta.

Jotkut ovat saattaneet vältellä seksiä pitkiäkin aikoja seksuaalisten traumojen tai epävakaan parisuhteen vuoksi. Joskus ihmisten arki taas voi olla niin kiireistä ja stressaavaa, ettei aikaa seksille ole. Haluttomuus ja motivaation puute voivat myös olla syinä seksistä kieltäytymiseen. On olemassa myös aseksuaaleja, jotka eivät koe tarvitsevansa lainkaan seksiä.

Jos selkeää syytä selibaattiin ryhtymiseen ei ole ja omat halut ovat tallella, ei seksin harrastamista ole syytä lopettaa, sillä seksin terveyshyödyt ovat kiistattomat.

- Tutkimuksessa on todettu, että seksuaalisesti aktiiviset ihmiset,jotka olivat usein yhdynnässä ja saivat orgasmeja, olivat kauttaaltaan arjessa aktiivisia ja elivät terveempinä, Kontula kertoo.

Lähde: Kauneus & Terveys

Kilpailut

Uusimmat