Lähes jokainen tuntee psykopaatin - seikat, joiden avulla pystyt tunnistamaan

01.09.2015 20:15 - Rea Tallgren

Joidenkin tutkimusten mukaan jopa neljä ihmistä sadasta on psykopaatteja tai omaa todella monia psykopaateille ominaisia piirteitä. Onkin siis hyvin todennäköistä, että jokainen tuntee ainakin yhden psykopaatin. Rikostutkija kertoo nyt, miten psykopaatin voi tunnistaa.

Xanthe Mallett on rikostutkija, joka on kohdannut uransa aikana useita psykopaatteja. Hänen mukaansa psykopaatteja on tutkittu paljon, ja tutkimusten tulokset ovat melko yhteneväisiä. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan psykopaatteja voi hoitaa, mutta ei parantaa.

Nyt Mallett listaa sellaisia seikkoja, joista psykopaatin voi tunnistaa. 

1) He eivät oikeasti tunne empatiaa, mutta osaavat matkia tunteita hyvin.

Psykopaatit oppivat matkimaan hyvin ihmisiä, jotka pystyvät kokemaan empatiaa. He siis esimerkiksi osaavat usein sanoa oikeat asiat, jos toinen on surullinen. Sen sijaan he eivät oikeasti pysty tuntemaan samanlaisia asioita kuin muut ihmiset.

Jos psykopaatilta vaikkapa kysyy, miltä joku kammottava tilanne hänestä tuntui, hän saattaa vastata esimerkiksi, että "tilanne oli kauhea". Jos häntä pyytää kuvailemaan sitä, miltä tilanne hänestä tuntui, hän ei pysty siihen. Hän ei esimerkiksi koskaan ole kokenut, miltä tuntuu olla niin surullinen, että tuntuu siltä, kuin tukehtuisi ja sydän kirjaimellisesti särkyisi rinnassa. Jos psykopaattia painostaa puhumaan tunteistaan, hän hermostuu; hän saattaa pelätä jäävänsä kiinni siitä, ettei oikeasti osaa tuntea asioista.  

2) Heidän puheensa ja kehonkielensä eivät tue toisiaan.

Psykopaatit ovat erilaisia kuin muut ihmiset. Heidän aivonsa eivät toimi samalla tavalla ja heidän on yksinkertaisesti mahdoton tuntea samanlaisia tunteita kuin tavallisten ihmisten. Siksi, vaikka he osaisivat sanoa oikeat asiat oikeaan aikaan, heidän kehonkielensä saattaa paljastaa, että kammottavatkaan asiat eivät herätä heissä tunteita.

Joskus psykopaatit kuvailevat kauheita tapahtumia esittäen pahoillaan olevaa, mutta katsovat samaan aikaan keskustelukumppania suoraan silmiin ilme värähtämättä. He myös istuvat ryhdikkäinä ja heidän olemuksensa paljastaa, että heidän todellinen tunnetilansa on kaikkea muuta kuin pahoitteleva tai pelästänyt. 

3) He tulevat liian lähelle.

Psykopaatit eivät tunne samanlaista tarvetta omaan tilaan kuin suurin osa ihmisistä. Psykopaatti ei myöskään kunnioita toisten tarvetta siihen. Hän tulee lähelle, lähemmäs kuin olisi miellyttävää, kun puhutte. Hän kysyy asioita, jotka eivät kuulu hänelle.

4) He ovat luotaantyöntävän itsevarmoja.

Psykopaateille moni asia on pelkkää leikkiä. Esimerkiksi kuulusteluissa psykopaatit monesti käyttäytyvät itsevarmasti ja huvittuneestikin. Heille elämä on usein pelkkää kissa ja hiiri -leikkiä, jonka he ovat varmoja voittavansa. He kohtelevat keskustelukumppaneita usein alentuvasti eivätkö peittele tuntemaansa ylemmyyttä. 

5) He rakastavat viitata kylmyyteensä - mutta tekevät sen hienovaraisesti.

Kuulustellessani erästä jengiläistä murhasta, hän käyttäytyi todella itsevarmasti koko ajan. Hän ei osoittanut minkäänlaista myötätuntoa murhan uhria kohtaan, vaan kommentoi kaikkea ylimielisesti tyyliin "jos minä olisin tappanut hänet, en olisi jättänyt hänen ruumistaan kyseiseen paikkaan." Hän myös esitti minulle todella hienovaraisia uhkauksia, joiden hän olisi milloin vain voinut väittää olevan pelkkää jutustelua, mutta ymmärsin, mitä hän yritti sanoa. Kaikki nuo uhkaukset hän esitti karismaattisesti hymyillen. 

Miten sitten toimia, jos tuntee psykopaatin? 

Jopa parhaat asiantuntijat voivat joutua huijatuksi, kertoo Mallett. Moni psykopaatti on kehittynyt äärimmäisen taitavaksi tunteiden esittäjäksi. Mallett kehottaakin ensisijaisesti tarkkailemaan merkkejä - ja luottamaan omaan vaistoonsa. 

- Tiedätkö sen tunteen, kun tapaat jonkun ihmisen ja sinulle tulee aavistus, tunne, että joku ei ole, kuten pitäisi? Minä olen vuosien kokemuksen avulla oppinut luottamaan siihen tunteeseen. Otan välittömästi etäisyyttä tuollaisiin ihmisiin - ja pidän sen, hän selittää.

Saman neuvon hän antaa kaikille - täysin poikkeuksetta. 

- Pysykää kaukana heistä. Muista, että loppupeleistä he ovat valmiita uhraamaan sinut oman etunsa edessä silmääkään räpäyttämättä. 


Lue myös: Epäiletkö tutullasi luonnehäiriötä? Helppo testi paljastaa, oletko oikeassa

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat