Miten opetellaan kiitolliseksi?

17.01.2015 12:15 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta sekä niiden lieveilmiöistä.

Olen jo pitkään yrittänyt kirjoituksissani korostaa kiitollisuuden merkitystä elämässä. Välillä kiitollisuuden tunteminen on toki vaikeaa. Kun elämä mätkii päähän nyrkkeilyhanskat käsissään eikä ylös pääse edes hetkeksi lisätäkseen edes hammassuojat suuhunsa, voi tuntua siltä, ettei syitä kiitollisuuteen ole.

Harvoin tilanne kuitenkaan on sellainen, ettei aiheita kiitollisuuteen olisi yhtäkään. Itse olen yrittänyt opetella kääntämään negatiiviset asiat positiivisiksi. Aina se ei ole helppoa. Välillä suututtaa edes yrittää. Mutta tosiasia on se, että ainakin omassa elämässäni harvasta asiasta on mahdotonta löytää jotain hyvääkin.

Kun seison peilin edessä, ja tartun jenkkakahvoihini, voisin ajatella, että olen ällöttävän löysä ja lihava. Sen sijaan yritän ajatella, että ainakin minulla on rahaa ostaa ruokaa ja syödä - siksi minussa on myös mistä tarttua kiinni.

Kun minua ärsyttää työni aiheuttama stressi, yritän muistaa, että monilla ei ole töitä ja että saan tehdä sitä, mihin olen kouluttautunut. Kun ystäväni piipahtaa varoittamatta iltakahville, vaikka minä olisin halunnut kuunnella musiikkia rauhassa, yritän muistuttaa itseäni kuinka kiitollinen olen siitä, että minulla on ystäviä, jotka haluavat nähdä minua.

Kun myöhästyn aamulla linja-autosta, yritän muistaa, että seuraava tulee hetken päästä ja minun ei tarvitse kävellä monen kilometrin matkaa töihin, koska meillä Suomessa on toimiva joukkoliikenne. Kun kaadun liukkaalla kadulla, olen kiitollinen, että saan mennä ilmaiseksi sairaalaan paikkaamaan itseni kuntoon.

En halua jeesustella, sillä tiedän, että moneen verrattuna elän etuoikeutettua elämää. Ymmärrän, että on olemassa asioita, joista on lähes mahdoton olla kiitollinen. On niin rankkoja kokemuksia, ettei sanonta "jos se ei tapa niin se vahvistaa" lohduta tippaakaan.

Silti. Kehotan olemaan kiitollinen niistä asioista, joista voi olla kiitollinen. Se saattaa vaatia opettelua, mutta palkitsee.

Kiitos, että luit kolumnin loppuun asti.

Aikaisemmat Suhteettomuusteoriat pääset lukemaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat