Kuva: Fotolia

Mitkä kaksi tekijää pilaavat avioliiton? Lue, miten yleiset ominaisuudet suhteessa voi korjata

30.08.2016 21:45 - Tiina Svensk

Vaikka yhteiseloa toivoisi kestävän vuosikausien verran, saattaa liitto kariutua kahteen tärkeään tekijään yllättävän nopeasti.

Avioliiton dynamiikkaa ja onnistumisprosentteja analysoidaan paljon, eikä ihme: eihän kukaan pariskunta halua onnen päättyvän avioeroon. Life Hack -sivuston mukaan kaksi tekijää vaikuttavat kuitenkin merkittävästi siihen, miten avioliiton tulevaisuuden käy.

Avioliiton osapuolten välillä on ainutlaatuinen suhde, jota ulkopuolisten on vaikeaa ymmärtää. Jos dynamiikasta löytyy kuitenkin kaksi tekijää, on suhde todennäköisesti ajautumassa hitaasti mutta varmasti karille.

Konflikteja välttelevä dynamiikka

Ensimmäinen suhdemalleista on konflikteja välttelevä: tunnistat sen tilanteista, missä toinen kammoaa erimielisyyksistä tai seurauksista puhuamista. Yleensä tällainen suhde muodostuu pariskunnan välille, joista toinen on selkeästi dominoiva ja toinen alistuva. Haitallinen kuvio pariskunnan välillä voi näkyä suurissa kriiseissä tai pienissä, arkipäiväisissä riitatilanteissa. 

Tällainen dynamiikka ei välttämättä tarkoita sitä, että toinen osapuoli kontrolloisi toista merkittävän paljon. Se näkyy ennemminkin avioliiton edetessä, kun molempien arvot tulevat hiljalleen näkyviin. Erilaiset selviytymismekanismit ja vaistomainen toiminta johtavat siihen, että kumppaneiden välinen viestintä ontuu.

Tilanteen voi kuitenkin välttää tulemalla tietoiseksi omista ja toisen  toimintamalleista. Tietoisuus auttaa pariskuntia tuntemaan itsensä ja toisensa vieläkin paremmin, minkä ansiosta avioliitto voi pelastua.

Takertuva ja riippuvainen dynamiikka

Toinen avioliiton tuhoava suhdedynamiikka perustuu takertuvaisuuteen ja riippuvaisuuteen. Todennäköiseti tällainen dynamiikka muodostuu sellaisen parin välille, joista molemmat ovat hyvin dominoivia osapuolia. Tällaisessa suhteessa molemmat osapuolet etsivät kontrollia ja tuovat vahvasti esiin omia arvojaan - joskus unohtaen toisen mielipiteet ja tunteet jopa kokonaan.

Toisella tapaa tämä dynamiikka ilmenee, jos suhteessanne ilmenee vahvasti syyttelyä. Osoitteletteko toisianne sormilla tilanteessa kuin tilanteessa, ja yritätte kierittää ongelmat toistenne syyksi? Kun seuraavan kerran alat syyttää kumppaniasi ongelmistasi, pysähdy ja mieti: onko hän todella syy ongelmaan, vaiko vain toinen osapuoli?

Tällaisen dynamiikan vallitessa kannattaa opetella tekemään kompromisseja ja tarkastelemaan myös omaa toimintaa. Silloin saatat huomata, kuinka paljon tapahtumista on myös sinun aikaansaannosta. Samalla saatat oppia myös kuuntelemaan rakkaasi mielipiteitä ja tunteita - ja se, jos mikä, on terveen avioliiton kantava voima.

Lue myös: 10 karua faktaa avioliitosta: "Ei tee sinua onnelliseksi"

Lähde: Life Hack

Kilpailut

Uusimmat