Niin kaunis on hiljaisuus - kun valitset sen itse

13.12.2014 12:15 - Rea Tallgren

Rea Haverinen on Voicen uutistoimittaja ja kolumnisti, joka kirjoittaa ihmissuhteista ja -suhteettomuudesta sekä niiden lieveilmiöistä.

Vitsailen usein, että tulen olemaan loppuelämäni yksin. Minua lohduttaa kuitenkin eräs ajatus, kun vitsailen yksinolosta. Se on rauha, joka on nostanut päätään viimeisen vuoden aikana elämässäni. Rauha siitä, että mitä ikinä tapahtuukin, on sen tarkoitus tapahtua. Enää en siis maanisesti etsi kumppania. Löydän hänet kyllä, jos on tarkoitus.

Jos ei, on minun varalleni jotain muuta. Ei välttämättä mitään elämää suurempaa, mutta muuta. Kenties minä olen tavallista parempi ystävä, kun perhe ei vie aikaa. Kenties minä otan toisen koiran, joka muuten lopetettaisiin. Kenties teen hyväntekeväisyystyötä sen sijaan, että viettäisin kaiken ajan oman kultani kainalossa. Kenties matkustan toimittajaksi katastrofialueelle, koska minulla ei ole kumppania, joka minua kaipaisi poissa ollessani. Jotain muuta on varalla. Minun ei ole pakko löytää kumppania ollakseni kokonainen.

Tällä viikolla havahduin siihen, kuinka onnekas olen. Minä saan valita, olenko yksin. On sitten kyse ystävyydestä tai ihmiskosketuksesta, minulla on, mistä valita. Minun ei ole pakko olla yksin. Mutta joidenkin on. Asia valkeni minulle Hiljaiset-kampanjan pressitilaisuudessa, jossa kerrottiin, kuinka moni suomalainen oikeastaan kärsiikään yksinäisyydestä.

Yksinäisyys on ongelma silloin, kun se ei ole oma valinta. Yksinäisyys on ongelma silloin, kun se tekee surulliseksi. Syitä yksinäisyyteen on monia. Vieras paikkakunta, totutuista käytösmalleista poikkeaminen, ikä, seksuaalinen suuntautuminen, erikoinen ulkonäkö... syy voi olla lähes mikä tahansa.

Hiljaiset-kampanjan tarkoitus on vähentää yksinäisyyttä. Siihen voi jokainen vaikuttaa omalla toiminnallaan. Mitä jos ensi kerran, kun se naapurin mummo pyytää kahville, et vetoaisikaan kiireisiisi vaan menisit käymään? Ja kun se hiljaisin työkavereista on jälleen kerran jäämässä after work -jatkojen ulkopuolelle, kävisit vaikka kädestä pitäen hakemassa hänet mukaan? Mitä jos kysyisit siltä naapurilta, jonka ovikelloa kukaan ei koskaan soita, mitä hänelle kuuluu ja tarjoutuisit vaikka tarjoamaan iltaoluet lähikuppilassa?

Mitä jos antaisit yhdelle hiljaiselle äänen, jota kuuntelet?
Itse olen päättänyt tehdä niin.

Se, mitä Hiljaiset-kampanja käytännössä on, selviää ajan kuluessa, ilmiön kasvaessa ja ihmisten jakaessa toiveitaan. Ota itse osaa kampanjaan ja kerro omia ehdotuksiasi sen sivuilla, jotka löydät alta.

Hiljaiset-kampanjan nettisivut
Hiljaiset facebook-sivut
Hiljaiset Twitterissä

Aikaisemmat Suhteettomuusteoriat pääset lukemaan tästä.

Kilpailut

Uusimmat