Oletko huono ystävä? 5 paljastavaa tapaa

15.01.2015 10:45 - Eeva Rajala

Moni voi pitää toisen ystävyyttä itsestäänselvyytenä, jolloin ollaan heikoilla jäillä.

Ystävyyteen voi ajan myötä turtua, ja tunne saattaa muuttua liian turvalliseksi, kertoo psykiatrian professori Irene S. Levine kertoo Women's Health -lehdelle. Samoin voi käydä parisuhteessa. Ystävä huomaa, milloin toisella on huono päivä, mutta valitettavan usein voi käydä niin, ettei huonojen tapojen yleistymistä huomaa.

Lehti listasi viisi huonoa tapaa, joista huonon ystävän voi tunnistaa.

1) Oletko krooninen myöhästelijä?

Kiire on jokaiselle tuttua ja torkkunappiakin moni painaa joskus liian monta kertaa. Jos ystäväsi eivät enää luota siihen, että olisit ajoissa paikalla, olet huono ystävä. Psykiatrian professori Levine kertoo, että krooninen myöhästeleminen tai kokonaan tulematta jättäminen ilmaisee toisille sen, että mielestäsi ystävien aika ei ole yhtä arvokasta kuin sinun omasi. Kannattaa todella miettiä, miltä ystävistäsi tuntuu, ja oma kalenterikin kannattaa tarkistaa. Mieti myös, miten ja mitä priorisoit.

2) Oletko liian tarvitseva?

Ystävät auttavat toisiaan, mutta jos pyytää palveluksia enemmän kuin tarjoaa itse niitä, se on huono juttu. Ystäväsi on huomannut kyllä asian, ja se voi painaa häntä. Jos huomaat, että pyydät palveluksia joka päivä, koita vähentää niitä ja auttaa enemmän ystäviäsi, myös silloin kun apua ei pyydetä.

3) Oletatko, että ystävyys pysyy aina samanlaisena?

Ihmiset muuttuvat, ja ystävyyden pitäisi muuttua mukana. Jos haluat - ja jopa vaadit - ystävääsi olemaan sama henkilö kuin hän oli esimerkiksi kouluaikoina, sinä vain ahdistut ja todennäköisesti menevät ystäväsi. Jos ystäväsi on aiemmin kolunnut kanssasi baareja, hän ei välttämättä ole valmis siihen, kun hänestä tulee äiti. Ystävän pitää hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on, muuttuu hän tai ei.

4) Puhutko liikaa?

Oletko huomannut puhuvasi liikaa tai harrastavasi jopa monologeja, joihin muut eivät saa kommenttiaan väliin? Jos olet ainoa, joka puhuu, et välttämättä huomaa, miten ystäväsi vilkuilee kelloaan. Naisilla voi käydä useinkin niin, että solidaarisuutta tarjoamalla voikin työntää ystävän kauemmas luotaan. Jos ystävällä on esimerkiksi jokin ongelma, mistä haluaa jutella, ei välttämättä aina kannata sanoa "Hei, minulle kävi juuri samalla tavalla. Kerran kävi niin, että..." Anna ystäväsi kertoa itse, mikä on vialla ja ole aidosti kiinnostunut hänen asioistaan.

5) Oletko passiivinen odottaja?

Pyydätkö ystäviäsi itse ulos vai odotatko, että he pyytävät sinua? Lasketko heidän varaansa, että he aina keksivät, mitä teette kun olette yhdessä? Jos et koskaan tee aloitetta minkään suhteen, saattaa ystäväsi tulkita asian niin, ettei sinua kiinnosta ystävyys.

Lue myös: 10 merkkiä, joista tiedät että suhde on tullut tiensä päähän

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat