Painaako perjantaiahdistus? 10 keinoa parempaan mielenrauhaan

04.09.2015 14:45 - Pauliina Jokinen

Me kaikki olemme jatkuvasti läsnä, kiinni hetkessä sekä tässä ja nyt.

Toisinaan tuntuu siltä, että läsnäolon vaatimus on niin valtava, että tekisi vain mieli paeta paikalta. Toisinaan on mukava plärätä hetken aikaa puhelinta tai lehteä ja ollan vain omissa oloissaan.

Välillä kuitenkin myös mielenrauhaa ja läsnäoloa voi edesauttaa aivan pienilläkin kikoilla.

1. Rauhoitu syödessäsi
Älä vain hotki ja iske ”autopilottia” päälle, vaan maistele ruokaa rauhassa ja keskity jokaiseen suupalaan. Haistele, maistele ja laita hetkeksi kännykkä pois.

2. Kiinnitä homiota ympäristöösi, kun kävelet
Ei vain sen takia, ettet törmäisi kanssaihmisiin tai tolppiin, vaan jotta huomaisit, mitä ympärilläsi on. Nosta pääsi ja huomaat, kuinka lehdet (valitettavasti) jo kellertävät ja sadepisarat nuolevat asvalttia. Eikö kuulostakin ihanalta?

3. Kiinnitä huomiota hengittämiseen
Kun hengität luonnollisesti ja rytmikkäästi, olet väistämättäkin rauhallisempi.

4. Miltä sinusta tuntuu?
Maistele miltä kahvi maistuu, miltä ympäristö tuoksuu, miltä kehosi tuntuu?

5. Pidä taukoja
Pidä taukoja asioiden välissä, joita teet. Muutamankin minuutin pysähdys asioiden hoitamisen välissä auttaa rauhoittumaan. Kaatuuko maailma, jos istut alas kymmeneksi sekunniksi? Hengähdä edes hetki, kun saavut kotiin: vedä henkeä ennen kuin avaat kotioven. Sitten taas mennään.

6. Kuuntele
Kuuntele (kerrankin), mitä muut sanovat. Keskity hetkeksi muiden sanomaan ja hiljennä pääsi sisällä kaikuvat ajatukset. Muiden ongelmiin ja huoliin keskittyminen voi olla hetken ajan jopa rentouttavaa.

7. Go with the flow
Flow-tunteen löytyminen on varmasti palkitsevinta, mitä voi sattumalta tapahtua. Unohdu selailemaan valokuvia, harhaile kaupungilla tai ajelehdi eteenpäin. Älä suunnittele liikaa, vaan nauti.

8. Meditoi päivittäin
Lyhytkin hetki riittää. Vaihtoetoisesti lyhyet venyttelysarjat tai hetken voimistelu aamuisella auttavat aloittamaan päivän.

9. Sekoita rutiinejasi tai matkusta
Rutiinin auttavat selviytymään arjesta, mutta niistä luopuminen silloin tällöin havahduttaa: Miten nyt toimin? Mitä nyt haluan tehdä? Matkoilla rutiineista luopuminen on helpompaa ja jopa välttämätöntä.

10. Kyseenalaista ajatuksiasi
Miksi ajattelen tai toimin näin? Perustele itsellesi, miksi jokin tapa on jäänyt elämääsi. Tutkiskele ja tiedosta, mitä ajattelet ympärilläsi tapahtuvista asioista.


Lue myös: Kulje omaan tahtiisi: 3 keinoa, joilla löydät tasapainon arkipäiviisi

Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat