Palauta kipinä pitkäaikaiseen parisuhteeseen - aloita jo tänään

30.10.2014 15:25 - Senni Loikala

Oletko pitkäaikaisessa parisuhteessa ja tahtoisit suhteenne olevan nykyistä sähäkämpi? Saat intohimon virtaamaan viiden tärkeän neuvon avulla.

Palatkaa suhteenne juurille

Jos arki on sammuttanut kipinät suhteestanne, on hyvä palata ajassa taaksepäin. Muistele käänteentekeviä asioita, joita suhteessanne on tapahtunut. Missä tapasitte? Missä suutelitte ensimmäisen kerran? Millaista oli seurustelu ennen kuin mahdollisesti muutitte yhteen? Kun muistelet menneitä, ja tiedät olevasi yhä saman ihmisen kanssa, tuntuu se aarteelta.

Suhdeterapeutti Jill Vermeire suosittelee, että teet listan niistä kumppanisi ominaisuuksista, joita arvostit hänessä suhteenne alkuvaiheista saakka.

- Unelmoi ja uppoudu muistoihin ensitreffeistänne, jotta muistat että kumppanisi on yhä sama ihminen. On äärimmäisen tärkeää pysähtyä muistelemaan, mikä toi teidät yhteen ja katsoa elämää, jonka olette yhdessä rakentaneet. Toisen arvostamisesta voi tulla hämmästyttävän seksuaalisesti kutkuttavaa, Vermeire sanoo.

Unohda perhoset vatsassa

Vaikka muistelee suhteen alkutaivalta, ei mitään kannata yliromantisoida. Ihmissuhdeasiantuntija Ellen Hartsonin mukaan merkittävä osa suhteen alussa olevasta jännityksestä liittyy torjutuksi tulemisen pelkoon. Se synnyttää voimakkaan jännitteen, joka luonnollisesti laantuu, kun pelko menettämisestä ei ole akuutti.

- Tunne, joka tuo jännityksen takaisin on rauhallisempi ja hienovaraisempi, ja se on paljon tasaisempi ja palkitsevampi kokemus. Vaikka tunne on vähemmän kaaottinen, älä sekoita sitä itsestäänselvyyteen, sillä sillä on pysähdyttäviä vaikutuksia, Hartson neuvoo.

Ruusulinnojen rakentamisen sijaan kannattaa arvostaa sitä ainutlaatuisuutta ja arvokkuutta, että joku on sitoutunut sinuun ja koette elämän ilot ja surut yhdessä.

Muista kosketuksen voima

Kosketuksen vaikutukset ovat ilmiömäiset, mutta ajan myötä toisen koskettaminen jää monilla vähemmälle. Siihen kannattaa tehdä muutos.

- Jokaisella eleellä on merkitystä. Iho on suurin kehomme elin ja fyysinen kosketus kuuluu ihmisen välttämättömiin tarpeisiin, Hartson sanoo.

Hänen mukaansa kannattaa aloittaa tietoinen koskettelu hipaisemalla kumppania olkapäälle, selkään tai ottamalla häntä kädestä kiinni useammin. Ennen kuin huomaatkaan, syventävät kosketukset yhteyttä välillänne.

Uppoudu omiin intohimoisi

Vaikka kaikki arvostavat luottamusta siihen, että suhde jatkuu, liika turva ei välttämättä ole pelkästään hyvä asia. On tärkeää, ettet elä vain suhdetta varten.

- Innostu uusista intohimoista suhteen ulkopuolella. Älä ota häntä suurennuslasin alle, eikä sinun silti tarvitse olla kylmä, mutta tee selväksi sinulla olevan myös oma elämäsi. Mitä enemmän sinulla on intohimon kohteita suhteenne ulkopuolella, sitä suurempi mahdollisuus teillä on löytää intohimoa rakkaudestanne, psykologi Harriet Lerner kertoo.

Jos tahdot parantaa suhdettanne, yllättävä lääke voi näin ollen löytyä siitä, että ilmoittaudut omin nokkinesi esimerkiksi pitkälle valokuvauskurssille tai lähdet matkalle ystäviesi kanssa.

Kehu vähintään kahdesti päivässä

Mitä pidempään on ollut toisen kanssa, sitä enemmän silmään pistävät kumppanin huonot puolet. Taasko hän jätti märät sukkansa haisemaan sängyn viereen! Ja taas ystävät menevät yhteisen illan edelle! Voi olla hyvä keskittyä tarkemmin siihen, mikä rakkaassasi on hyvää. Se oli helppoa ja luonnollista vielä suhteen alkuvaiheessa.

Lerner pitää tärkeänä, että suhteessa kumppanille annettu negatiivinen palaute jyrää positiivisten asioiden yli. Sen vuoksi hänestä hyvä nyrkkisääntö on, että antaisi vähintään kaksi kannustavaa kommenttia tai kehua rakkaalleen joka päivä.

Loput liekkiä sytyttävät konstit pääset lukemaan täältä.

Lue myös: 10 merkkiä, joista tiedät ettei häntä kannata päästää menemään

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat