Pariskunnat, huomio: Rahasta riitely on turhaa, vältätte sen käytännön neuvoilla

27.07.2015 16:45 - Senni Loikala

Talousneuvoja suosittelee, että pariskunnat perustaisivat "hupirahaston" ja selvittävät toistensa suhtautumisen rahaan kunnolla.

Raha synnyttää riitoja parisuhteessa. Pahimmassa tapauksessa se voi myös kaataa suhteen. Forbes haastatteli asiantuntijoita ja kokosi neuvoja, joiden avulla raha-asiat sujuvat oman kullan kanssa:

Varokaa liian kalliita häitä

Rakkauden juhlalla on joskus tuhoisat seuraukset, jos pariskunta joutuu sen takia velkakierteeseen.

- Kaikkien pariskuntien, joita olen nähnyt, ykkösvirhe on, että he kuluttavat liikaa häitään varten, lakinainen Ann-Margaret Carrozza sanoo.

- Monilla pareilla ei ole niitä summia valmiina, vaan he joutuvat velkoihin tuo yhden päivän mittaisen juhlan takia. Monilla nuorilla pareilla on päällä vielä opintolaina ja luottokortista velkaa. Niinpä he ovat kirjaimellisesti ajautumassa velkakierteeseen, hän jatkaa. 

Näin ollen on viisasta budjetoida häät huolella tai mennä naimisiin vasta, kun oma elämä on taloudellisesti vakaa.

Käykää läpi velkanne ja lainanne

Kumppanin kanssa tulee käydä läpi molempien taloudellinen historia. On tärkeää, että rakkaasi tietää, kuinka paljon sinulla on esimerkiksi opintolainaa, mitä velkoja sinulla on tai kuinka suuria summia sinulla on säästössä.

Mikäli sinulla on elatusmaksuja hoidettavinasi, tulee myös niistä puhua varhaisessa vaiheessa suhdetta.

Selvitä kultasi perheen suhtautuminen rahaan

Ota selvää, miten rakkaasi on kasvatettu suhtautumaan rahaan. Talousneuvoja ja Money and Marriage -kirjan kirjoittanut Michelle Perry Higgins suosittelee käymään aiheesta perinpohjaisen keskustelun rakkaansa kanssa.

- Olivatko hänen vanhempansa säästäväisiä vai suurkuluttajia? Elittekö te säästöliekillä? Puhuivatko vanhempasi rahasta vai oliko aihe tabu? Mikä on puolisosi isoin pelko liittyen raha-asioihin? Vastaukset kaikkiin näihin heijastuvat avioliittoon ja siihen, miten partneri suhtautuu rahaan nykyään, Higgins neuvoo.

Päivittäkää rahaa vaativat unelmanne

Elämässä unelmat ja tavoitteet voivat muuttua, minkä vuoksi niitä on tärkeää päivittää säännöllisesti kultansa kanssa.

- Se on hyvä todellisuuden välitarkastus, jos pariskunnat istuvat alas kerran vuodessa; ei väliä, millainen on heidän taloudellinen tilanteessa, ja puhuvat mitä kohti he ovat menossa. Olipa se loma-asunto, velkojen maksamista tai eläkkeeseen säästämistä, lakinainen Ann-Margaret Carrozza selvittää.

Seuratkaa menoja ja perustakaa "hupirahasto"

Toimivassa parisuhteessa taloudellisia menoja seurataan. On tärkeää, että pariskunta tietää, minne heidän rahansa menevät. Voitte ratkaista asian pitämällä kirjaa kulutuksestanne tai käyttämällä esimerkiksi siihen tarkoitettuja applikaatioita.

Rakkaaltaan ei ikinä tule salata raha-asioita.

- Niin monet pariskunnat salaavat rahojaan tai velkojaan tai hankintojaan ja kun puoliso saa tietää niistä, on sota syttynyt avioliitossa, Perry Higgins sanoo.

Toisaalta on myös tärkeää, ettei ala vahtia kumppaniaan. Sitä ennaltaehkäisemään Higgins antaa käytännöllisen neuvon:

- Suosittelen perheitä pitämään "hupirahastoa". Ne ovat varoja, joita voi käyttää ihan millä tahansa valitsemalla tavalla ja partnereiden ei tarvitse raportoida toiselle joka kuu, että miten he käyttivät nuo rahat.

Lue myös: Psykologi neuvoo pariskuntia: Yksi kysymys saa riidat päättymään nopeammin

Lähde: Forbes

Kilpailut

Uusimmat