Pelasta ystävyys: 5 yleistä ongelmaa ja ratkaisut niihin

14.07.2015 23:15 - Tiina Svensk

Aivan kuten muissakin ihmissuhteissa, myös ystävyydessä tulee eteen haastavia aikoja. Joskus tilanne saattaa olla jopa liian hankala korjattavaksi.

Jos välit parhaimman ystäväsi kanssa ovat kireät tai kasvat erilleen lapsuudenystäväsi kanssa, on olo varmasti kurja. Onneksi myös ystävyyssuhteita voi korjata ja hoitaa: kestäähän vahvin ystävyys pienet alamäetkin.

Joskus on myös tilanteita, joissa täytyy vain oppia päästämään irti ja liikkua eteenpäin. Pitkästä ystävyydestä voi olla vaikeaa luopua, mutta se voi olla parhaimmaksi molemmille osapuolille.

"Olen aikuistunut, mutta hän ei ole"

Oletteko tutustuneet opiskelujen parissa, ja viettäneet monta viikonloppua juhlien aamuun asti? Sinä ja ystäväsi tiedätte, kuinka pitää hauskaa, mutta vuosien saatossa elämäntilanteet ovat muuttuneet. Jos sinulla on kotona pieni lapsi tai olet vakaassa parisuhteessa, mutta ystäväsi viihtyy sinkkuna, voivat erilaiset elämäntavat hiertää välejänne.

Mitä tehdä: Olette todennäköisesti ystävystyneet samanlaisten kiinnostuksen kohteiden parissa, mutta elämä on vienyt teidät nyt erilaisiin elämäntilanteisiin.

Löydät varmasti yhdistäviä tekijöitä yhä, joten ota aikaa myös ystävyyssuhteellenne. Käykää ulkona syömässä niin, että jätät perheesi kotiin yhden illan ajaksi.

"Hänen mukaansa olen negatiivinen"

Oletko käynyt läpi vaikeita ajanjaksoja ja tukeutunut ystävääsi - ja kuullut pian, että seurasi on liian raskasta tai negatiivista. Jos kamppailee vaikeiden asioiden kanssa, voi omasta elämästään olla vaikeaa löytää positiivisia ja iloisia asioita.

Mitä tehdä: Ystävyyssuhde saattaa olla ohi, mutta voit oppia jatkoa varten. Älä pura kaikkia ongelmiasi vain yhdelle ihmiselle, sillä hänelläkin voi olla omia huolia.

"Minä näen kaiken vaivan ystävyyssuhteessamme"

Oletko sinä ainoa, joka kysyy kuulumisia ja suunnitelee yhteistä tekemistä vapaailloille? Joskus kyllä lähdette ulos ja teillä on hauskaa, mutta aina juuri sinun on vain saatava ystäväsi ensin suostumaan tapaamiseen.

Jotkut ihmiset suunnittelevat luonnostaan enemmän asioita, toiset taas ovat enemmän tekijöitä. Ystäväsi saattaa olla vain temperamentiltaan ja tavoiltaan erilainen kuin sinä, eikä ymmärrä, että se loukkaa sinua.

Mitä tehdä: Ihmiset saattavat olla erilaisia, joten ota poikkeavat tapanne puheeksi ystäväsi kanssa.

"Hän petti luottamukseni"

Luotitko ystävääsi ja kerroit hänelle kaiken ihmissuhteista työhuoliisi, mutta hän kertoi niistä eteenpäin tai käytti tietoja hyötyäkseen itse vaikeassa tilanteessa? Ainesosat kissatappeluun ovat valmiina, mutta teinityttömäiseen käytökseen ei kannata lähteä mukaan.

Mitä tehdä: Anna ystäväsi olla, sillä epäluotettava käytös kertoo yleensä vain kateudesta. Kun ystäväsi haluaa samaan tilanteeseen esimerkiksi työtilanteessa, hän saattaa lannistaa sinua jakamalla yksityisasioitasi eteenpäin. Älä pidä sellaisia ihmisiä lähipiirissäsi.

"Me kasvamme erilleen"

Oletko ollut ystäväsi kanssa yhdessä lapsuudesta asti, mutta opiskelu ja työelämä ovat tuoneet elämiinne uusia ihmisiä ja sosiaalisia ympyröitä? Kun näette, hän puhuu uusista ystävistään. Vietätte myös aikaa yhdessä yhä vähemmän.

Mitä tehdä: Oletko kertonut ystävällesi, millainen olo sinulla on? Kerro, että haluaisit viettää aikaa hänen kanssaan yhtä paljon kuin ennenkin. Huomioi myös oma käytöksesi: panostatko enemmän uusiin ystäviisi ajallisesti? Huolehdi vanhoista ystävyyssuhteistasi, sillä ne pysyvät yleensä läpi elämän mukanasi.


Lue myös: Tosiystävä vai haihattelija? Testaa millainen ystävä olet

Lähde: Women's Health

Kilpailut

Uusimmat