Pian rakkauteen saattaa olla lääke: "Auttaisi epätoivoisesti ja hullaantuneesti rakastuneita"

12.02.2015 11:45 - Rea Tallgren

Rakastuminen on ihanaa, mutta joskus siitä seuraa myös sydänsuruja ja ongelmia. Tämän takia tiedemiehet pohtivatkin, olisiko suotavaa, jos rakkauteen kehitettäisiin lääke.

Rakastumisen huuma laittaa aina pään sekaisin ja saa ihmisen käyttäytymään omistuisestikin. Joskus rakastuminen on ihanaa, mutta joskus se aiheuttaa ongelmia.

Rakkauden kääntöpuoli

Rakastuneen saattaa olla vaikea keskittyä työhönsä tai ajatella mitään muuta kuin rakastumisen kohdettaan.

Hulluna rakastumisella on usein myös kääntöpuoli: kun rakkaus päättyy tai kun rakkauteen ei vastata, saattaa sydänsuru olla suunnattoman suuri.

Tiedemiehet pohtivatkin nyt, olisiko rakkauteen mahdollista kehittää lääke ja kenties vielä tärkeämmin: jos sen kehittäminen olisi mahdollista, olisiko se eettisesti oikein?

Mikä avuksi?

Esimerkiksi masennuslääkkeiden tiedetään rauhottavan ihmismieltä ja ne myös usein laskevat libidoa.

Niinpä niitä käytetäänkin esimerkiksi Israelissa hartaasti uskonnollisten keskuudessa, jotta rakastumisen ja hullaantumisen tunteilta vältyttäisiin ja näin myös irtosuhteita ei olisi.

Puolesta ja vastaan

Tutkijoiden olisi luultavasti helppo kehittää nykylääketieteen keinoin apu rakastumiseen. Osa myös kannattaisi lääkkeen kehittämistä.

- Jotkut ihmiset ovat vaarallisissa ja väkivaltaisissa parisuhteissa, mutta eivät pysty irrottautumaan koska ovat rakastuneita. Tällaisissa tilanteissa olisi täysin perusteltua, että he saisivat rakastumista lieventävää lääkettä, ajatusta puolustavat sanovat.

Ajatusta kuitenkin vastustavat monet. He uskovat sydänsurujen kuuluvan osaksi ihmisen oppimispolkua ja tämän takia myös rakastumisen pitäisi saada olla huumaavaa ja järisyttävää - aivan kuten se on aina ollutkin.

Mitä mieltä sinä asiasta olet?

Lue myös: Maailman paras iskulause yllättää - kehtaisitko itse kokeilla?

Lähde: Independent

Kilpailut

Uusimmat