Kuva: Fotolia

Puhutteko suoraan vai pidättekö mykkäkoulua? Riitelytavalla on yhteys terveyteenne

31.05.2016 21:45 - Emmi Moilanen

Erityisesti miesten riitelytavat lisäävät tiettyjä terveysvaivoja, väittävät tutkijat.

Tapa, jolla riitelette kumppanisi kanssa voi kertoa suhteestanne yllättävän paljon. Cosmopolitan uutisoi Kalifornian, Berkeleyn sekä Northwesternin yliopistojen yhdessä tekemästä tutkimuksesta joka selvitti, kuinka erilaiset tavat riidellä vaikuttavat pitkällä aikavälillä terveyteemme.

Tutkijat arvioivat 156 parin nauhoitettuja keskusteluja ja kiinnittivät huomiota niin pariskuntien ulkoisiin, kuin vähäeleisempiinkin keinoihin ilmaista vihaisuuttaan sekä negatiivisia tunteita. Näitä olivat muun muassa yhteen puristetut huulet, kulmakarvojen asento sekä äänensävyt ja -korkeus. Lisäksi tutkimuksessa tarkkailtiin riitelijöiden katsekontaktia, ilmeiden vakavuutta sekä niskan jäykkyyttä.

Miesten kohdalla selkeät tulokset

Tutkijat vertasivat edellä mainittuja keinoja terveysongelmiin, joita tutkimusryhmälle kehittyi yli kahdenkymmenen vuoden seurannan aikana. Tutkimuksessa kävi ilmi toistuva yhteys miesten tavassa käsitellä tunteitaan. He, jotka näyttivät riitatilanteissa turhautuneisuutensa ulospäin, kärsivät useammin sydän- ja verisuonisairauksista, kuten rintakivuista sekä korkeasta verenpaineesta. Miehet, jotka puolestaan sulkivat tunteensa sisälleen, potivat enemmän selkäkipua, nivelten jäykkyyttä ja lihasjännitystä.

Vaikka tutkijoiden löytämä yhteys koski vain miehiä, on meidän kaikkien hyvä kuitenkin muistaa rauhallisen ja reilun kommunikoinnin edut riitatilanteissa - jos ei muuten, niin edes miespuolisten kiistakumppaneidemme terveydentilan tähden.

Lähde: Cosmopolitan

Lue myös: Rakkaus ei ole satua - 5 tärkeää parisuhdeneuvoa

Kilpailut

Uusimmat