Kuva: Fotolia

Rahankäyttö on yksi yleisimmistä parisuhteen ongelmista - mutta miksi?

23.10.2016 17:15 - Senja Rapila

Timanttipesula-kirjassa todetaan, että parisuhteessa päätökset rahankäytöstä tehdään usein enemmän tienaavan ehdolla. Tämä luo harhakuvitelman siitä, että päätökset olisivat yksimielisiä.

Usein kumppaneilla on täysin erilainen käsitys siitä, miten rahaa käytetään suhteen sisällä. Rahasta voikin tulla usein keskeinen riidanaihe, joka tekee jatkuvasti syvempää kuoppaa suhteen osapuolten välille.

Seksuaaliterapeutti Heli Pruuki ja avioparileirien kokenut järjestäjäkonkari Hanna Ranssi-Martikainen kertoivat Timanttipesula-kirjassa, että rahankäyttö on yksi tapa tehdä suhteen ääneen sanomattomista parisuhdearvoista näkyviä.

"Jos jokin rahaan liittyvä kysymys nostattaa isot laineet ja on jatkuva kiistakapula, kyse on todennäköisesti sen takana lymyävästä isosta tarpeesta ja tunnekokemuksesta, kuten pelosta, turvattomuuden- tai arvottomuuden tunteesta", hän kertoo.

Jos uusien tavaroiden hankintaan liittyy suhteessa paljon tunteita, on luultavasti kyse syvistä tarpeista, jotka eivät liity välttämättä itse hankintaan. 

"Ihmisellä on fysiologisten perustarpeiden lisäksi esimerkiksi turvallisuuden tarpeita, sosiaalisia tarpeita, arvostuksen tarpeita ja itsensä toteuttamisen tarpeita. Toiselle raivoamisellakin ihminen pyrkii useimmiten vain täyttämään omia syviä tarpeitaan. Meillä kaikilla on syvä kohdatuksi, kuulluksi ja hyväksytyksi tulemisen tarve, ja jos toisen taho kävelee toistuvasti toisen yli raha-asioissa tai hankinnoissa, voi se olla syvä hylkäämiskokemus."

Tavoitteena on, että kumpikin osapuoli on selvillä todellisesta taloustilanteesta

Kirjassa ruoditaan myös ajatusta siitä, kuinka parisuhteessa päätetään yhteisistä raha-asioista. Valitettavan usein parisuhteissa isoja investointeja koskeva päätösvalta menee varakkaammalle osapuolelle.

"Päätökset rahankäytöstä tehdään alussa usein vahvemman tai enemmän tienaavan ehdoilla. Se saattaa ajaa harhaiseen kuvitelmaan siitä, että päätökset ovat yksimielisiä. Hyvässä parisuhdetaloudessa tavoitteena on, että yhteinen omaisuus kuuluu molemmille, kumpikin osapuoli on selvillä todellisesta taloustilanteesta, isoja summia koskevat päätökset ovat yksimielisiä ja että rahankäyttö on mitoitettu juuri kyseiselle perheelle sopivaksi", kirjassa kerrotaan. 

Pruuki ja Ranssi-Martikainen toteavat, että parisuhde kannattaa nähdä jonkinlaisena investointina, jotta sen saisi kukkimaan kaikilla osa-alueilla.

"Sijoita siihen resurssejasi, kuten rahaa, aikaa ja talenttia. Pistä rahaa sivuun parisuhteelle. Treffit ja parisuhdekurssit kannattaa lisätä kalenteriin myös pitkässä avioliitossa."

Lähde: Timanttipesula - Sijoita elämäsi fiksusti, Unna Lehtipuu, 2016, Talentum Pro

(kuva: Talentum Pro)

Lue myös: Tutkimus selvitti: Oikein tuhlattu raha tekee onnellisemmaksi kuin rakkaus

Kilpailut

Uusimmat