Tavutan sen sinulle: ÄÄ-NES-TÄ

18.04.2015 12:15 - Rea Tallgren

Uutistoimittaja Rea Haverisen Suhteettomuusteoria-kolumnit käsittelevät kaikkea inhimillistä: ihmissuhteita ja -suhteettomuutta sekä ihmisyyttä yleensäkin. 

Huomenna on virallinen vaalipäivä, eli yksi harvoista päivistä, jolloin me tavalliset pulliaiset saamme oikeasti tilaisuuden vaikuttaa tämän maan asioihin. Huomenna valitaan ne ihmiset, jotka painavat eduskunnassa nappeja, joilla päätetään Suomen tulevaisuudesta.

Ja silti surullisen moni ei aio äänestää. 

Minua on aina suututtanut ihmiset, jotka kuvittelevat voivansa heittäytyä niin ylimielisiksi, ettei heidän tarvitse välittää yhteiskunnan asioista. On käsittämätöntä, että jotkut argumentoivat heillä olevan asioiden niin hyvin, etteivät he oikeastaan jaksa ottaa kantaa mihinkään.

Tekisi mieli vastata Loton mainoslauseella: Elämä voi muuttua. 

Jos joudut onnettomuuteen ja päädyt pyörätuoliin, eikö olisi hyvä, että edes yhtä kansanedustajaa kiinnostaisi se, kuinka esteettömästi ihmiset pääsevät liikkumaan?

Entä jos mielenterveytesi romahtaa äkillisesti? Naura vaan - vielä kun voit. Se voi tapahtua kenelle tahansa. Olisitko silloin onnellinen, jos eduskunnassa istuu vain ihmisiä, jotka vastustavat maahanmuuttoa ja ajavat pienempää verotusta yrittäjille? Kuka pitäisi sinun puoliasi silloin?

Entä jos saat vammaisen lapsen? Lämmittääkö silloin mieltäsi se, että muut äänestivät eduskuntaan ihmisiä, joiden mielestä Suomen tärkein missio on liittyä Natoon ja rakentaa uusia ydinvoimaloita? 

Entä jos lapsellesi tapahtuu jotain kammottavaa? Toivoisitko silloin, että olisit äänestänyt edustajaa, joka ajaisi isompia rangaistuksia esimerkiksi pedofiileille?

Entä jos minulle ei tapahdukaan mitään kummallista, suurta tai häkellyttävää, kysyt. Hyvä, onneksi olkoon. Toivottavasti elämäsi kohteleekin sinua hyvin.

Mutta mitä jos vaikka miettisit läheisiäsi. Mieti, kenellä on asiat huonosti, kuka kaipaisi suurinta muutosta ja kuka vaaliehdokkaista voisi sellaista aidosti eduskunnassa ajaa. Anna äänesi hänelle. Raahaudu paikalle, palkitse itsesi vaikka munkilla jälkikäteen.

Jokainen äänestämättä jättäminen on sama asia, kun antaisi plus-äänen ehdokkaalle, jonka pääsyä eduskuntaan ei ainakaan toivo. Jokainen ääni on mahdollisuus - ja jokainen äänestämättä jättäminen on mahdollisuus jollekin toiselle päästä läpi. 

Jos voit täysin vilpittömästi katsoa peiliin ja todeta, että sinä et tunne ketään, jonka vuoksi voisit kuvitella äänestäväsi, unohda koko juttu. Jos sinua ei liikuta tippaakaan, mitkä asiat Suomessa tulevat seuraavan neljän vuoden aikana muuttumaan, unohda koko juttu.

Mutta yksi on varmaa: jos näin on, on se todella surullista, sillä se kertoo sinusta todella paljon. 

Aikaisemmat Suhteettomuusteoria-kolumnit pääset lukemaan tästä

Kilpailut

Uusimmat