Uusi keksintö lähempänä kuin uskotkaan: Kauko-ohjattava ehkäisykapseli korvaa e-pillerit?

07.07.2014 19:52 - Laura Sulkava

Niin uskomattomalta, kun se kuulostaakin, lähivuosina markkinoille kaavaillaan tulevan ehkäisykapseli, joka toimii kauko-ohjauksella. Kiinnostavuutta ei vähennä se, että tehon tähdätään kestävän kerrallaan 16 vuotta.

Ehkäisypillereiden eli e-pillereiden korvikkeeksi on kehitteillä kauko-ohjattava kapseli, jonka teho kestäisi 16 vuotta. Amerikkalaisen Gates säätiön rahoittaman tutkimusprojektin tarkoituksena on tutkia uusia tapoja lääkitä ihmiskehoa.

Yksi älykapseli voisi vapauttaa lääkettä kehoon jopa useiden vuosien ajan. Vielä mielenkiintoisempaa on se, että kapselia voitaisiin kauko-ohjauksella kontrolloida langattomasti. Tätä voitaisiin käyttää esimerkiksi silloin, jos lääkäri haluaa keskeyttää tai muuttaa hoitoa.

Käytöllä voitaisiin korvata esimerkiksi perinteinen, päivittäin syötävä e-pilleri. Gatesin rahoittama projekti näyttääkin keskittyvän kehittämään kapselia, joka vapauttaa automaattisesti ehkäisevää hormonia verenkiertoon. Erityistä on myös, että tehon odotetaan kestävän 16 vuotta tai niin kauan, kun kapseli kytketään langattomasti pois käytöstä.

Menetelmän testaus aloitetaan vuonna 2015 ja aiheen ympärillä on luonnollisesti vielä paljon kysymyksiä, joihin vastaus tulee löytää ennen kuin tuote voidaan tuoda markkinoille. Yksi suurimmista on turvallisuus sekä ihmiselle että tietoturvariskit.

Kehittäjät ovat optimistisia ja kapselia odotetaan markkinoille jo vuonna 2018.

Lähde: The Verge

Kilpailut

Uusimmat