Viisikymppiset neuvovat: Mitä olisin tehnyt toisin kaksikymppisenä?

25.08.2015 23:45 - Pauliina Jokinen

Usein ikä tuo perspektiiviä elämään.

Huffingtonpost -lehti kysyi viisikymppisiltä, mitä he olisivat tehneet elämässään toisin, jos olisivat voineet antaa neuvojan nuoremmalle ”itselleen”. Monet asiat oivat yksinkertaisia ja pieniä muutoksia, jotka on helppo ottaa huomioon, kun ne tiedostaa.

1. Puhu enemmän

Keski-ikäiset toivoivat, että olisivat uskaltaneet nuorempina puhua avoimemmin ja kertoa, mitä todella ajattelevat ja haluavat.

- Vain sinä tiedät, mitä todella haluat, vastaajat muistuttivat.

2. Tiedä, milloin on aika lähteä

Vastaajat olisivat halunneet lähteä huonoista ihmissuhteistaan aiemmin.

- Vaikka se on vaikea päätös, on se usein ainoa oikea päätös, jonka voit itsellesi tehdä, vastaajat neuvoivat.

3. Säästä enemmän rahaa

Eläkeikä ei ole enää kaukaista todellisuutta, kun 50 ikävuotta pyörähtää mittariin.

- Siinä vaiheessa alkaa miettimään rahoja, joita on tuhlannut turhuuksiin. Ei ole mukavaa, jos joudut laskemaan pennosiasi loppuikäsi, vastaajat totesivat.

4. Harkitse tarkkaan opiskelupaikkaasi

Vastaajat kertoivat, että olisivat toivoneet miettineensä opiskelupaikkaansa tai pääainettaan vieläkin tarkemmin – opinnot kun määräävät elämän suunnan hyvinkin pitkälti.

5. Matkusta enemmän

Matkusta ennen kuin sinulla on liikaa velvollisuuksia. Vastaajat olisivat toivoneet työskennelleensä ulkomailla ja kokeneensa uusia paikkoja ennen kuin perustivat perheen ja ottivat asuntolainan.

6. Älä ota turhaa lainaa

Viisikymppiset olisivat jättäneet ostamatta turhia tavaroita ja etenkin jättäneet ottamatta lainoja näitä hankintoja varten. Vastaajat neuvoivat nuoria harkitsevan tarkkaan, ennen kuin ottavat luottokortteja.

- Sen sijaan kannattaa keskittyä pitämään luottotiedot kunnossa ja lainat minimissään, vastaajat sanoivat.

7. Käytä enemmän aurinkorasvaa

Aurinko vanhentaa ihoa ja iän myötä rypyt syvenevät ja jopa ihosyövän riski kasvaa. Vastaajat harmittelivat, etteivät nämä seikat tuntuneet merkityksellisiltä muutama vuosikymmen aiemmin.

8. Mieti tarkkaan, ennen kuin avioidut

Ja ennen kaikkea kenen kanssa. Vastaajat neuvoivat nuorempiaan harkitsemaan hyvin tarkasti, kenen kanssa loppuelämänsä haluaa jakaa ja toivoivat, että olisivat odottaneet ainakin 30-vuotiaiksi ennen liiton solmimista.

9. Rauhoitu

Kaikkialla yhtä aikaa oleminen on silkka mahdottomuus. Myös elämän liiallinen aikatauluttaminen ja tödien tekeminen olivat asioita, joita viisikymppiset tekisivät toisin.

- Ei kannata määrittää itseään tekemänsä työn kautta, vastaajat muistuttivat.

10. Hanki korkeampi koulutus

Kuten sanonta kuuluu, kukaan ei voi ottaa oppimiasi asioita sinulta pois. Vastaajat toivoivat, että olisivat panostaneet sivistykseen ja koulutukseen enemmän. Monet vastaajista muistuttivat koulun olevan myös paikka, jossa tapaat elämäsi kannalta olennaisia ihmisiä ja laajennat maailmankuvaasi merkittävästi.

Lue myös: Kärsitkö ikäkriisistä? Katso miksi elämä kolmekymppisenä on oikeastaan aika mahtavaa

Lähde: Huffingtonpost

Kilpailut

Uusimmat