Yllättävä tulos: Parisuhde palautuu normaaliksi toisen lapsen jälkeen

04.09.2015 10:45 - Eeva Rajala

Kiistanalaisessa tutkimuksessa selvisi, että toisen lapsen syntymän jälkeen avioliitto palautuu siihen tilaan, missä se oli ennen lapsia.

Ensimmäisen lapsen jälkeen monessa parisuhteessa taistellaan väsymystä ja kaaosta vastaan. Uusi tilanne voi saada monet pariskunnat miettimään, kannattaako tähän sekasortoon enää hankkia toista lasta. Parisuhde voi myös kuormittua, sillä esimerkiksi yhteistä aikaa ei välttämättä ole niin paljon kuin aiemmin.

Neljä kuukautta normaalitilaan

Tuoreiden tutkimustulosten mukaan toisen lapsen hankkiminen kuitenkin kannattaa. Tutkimusta varten haastateltiin yli 200 avioliitossa olevaa pariskuntaa raskauden aikana ja syntymän jälkeen. Kiistanalaisessa tutkimuksessa selvisi, että toisen lapsen hankkiminen palauttaa elämän normaalijärjestykseen neljässä kuukaudessa. Tämä sen vuoksi, että muutosvaihe ei kestä toisen lapsen kohdalla niin kauan kuin ensimmäisen.

Couple and Family Psychology: Reseach and Pratice -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ensimmäiset neljä viikkoa toisen lapsen syntymän jälkeen on mukautumisaikaa, mutta neljässä kuukaudessa parisuhteen ja avioliiton laatu palautuu ennalleen siihen tilaan, missä se oli ennen lapsia.

44 prosenttia pariskunnista kertoi pienestä positiivisuuden vähentymisestä, mutta avioliiton onneen toinen lapsi ei vaikuttanut negatiivisesti. Tosin jotkut pariskunnat kokivat ongelmat suuremmiksi toisen lapsen syntymän jälkeen.

"Toinen lapsi ei lisää ongelmia"

Tutkimustulos on ristiriidassa aiempien tutkimustulosten kanssa, joiden mukaan tyytyväisyys parisuhteessa ja avioliitossa vähenee jokaisen lapsen kohdalla.

Tutkimuksessa selvisi, että vuosi toisen lapsen syntymän jälkeen, suurin osa pariskunnista asennoituivat negatiivisuuden sijasta positiivisesti avioliittoonsa ja selvisivät toisen lapsen jälkeisestä muutosvaiheesta helpolla.

- Vaikka muutos elämässä oli merkittävä, muutos näkyi vain hetken. Tämä on merkki siitä, että perheessä joustetaan ennemmin kuin kärsitään kriisistä toisen lapsen syntymän jälkeen, psykologian professori Brenda Volling Michiganin yliopistosta kertoo Daily Mailin mukaan.


Lue myös: Naisen haluttomuus voi johtua yksinkertaisista asioista - suomalaispsykologi kertoo

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat