Ymmärrä kultaasi paremmin: 3 askelta, joiden avulla erimielisyydet vähenevät

10.11.2014 20:02 - Senni Loikala

Tutkijat kertovat, mitkä ovat kolme tärkeintä piirrettä empaattisessa ihmisessä. Ottamalla niistä vaarin, ymmärrät kumppaniasi paremmin.

Tutkijat Norma Feshbach ja Shari Kukenbecker jakavat empaattisuuden kolmeen tärkeään osaan. Jos tahdot syventää ja parantaa parisuhdettasi, kehitä välejänne seuraavien neuvojen avulla.

Hyppää toisen housuihin

Monet tietävät tilanteen, kun ylivirittyneessä mielentilassa kumppanin jokainen sana tai ele ärsyttää. Jos tahdot suhteenne voivan paremmin ja opetella empaattisemmaksi ihmiseksi, ensimmäinen tärkeä askel on hypätä toisen housuihin: ymmärtää tilanne hänen näkövinkkelistään.

Kun kumppani sanoo jotakin, mikä saa sinut kiehumaan, älä antaudu negatiivisen tunteen vietäväksi. Ärsytyksen aaltojen mentyä ohi, yritä samaistua vastapuoleen. Miten hänen taustansa tai aiemmat ihmissuhteensa vaikuttavat tilanteeseen? Miksi hän on haavoittuvainen ja vaikuttavatko hänen aiemmin kokemansa vaikeudet hänen tapoihinsa olla ja elää?

Nimeä toisen tunteet

Parisuhteessa puhutaan monesti ristiin ja toisen suusta hypelleet sammakot voivat tuntua käsittämättömiltä. Toinen askel empaattisuuteen on ymmärtää vastapuolen tunne-elämää ja päästä kärryille, millaisia tuntemuksia toisen sisällä jyllää.

Kun ensi kerralla rakkaasi sanoo sinulle jotakin ikävään äänensävyyn, yritä tulkita mitä hänen ilmaisunsa, eleensä ja toimintansa kertovat sinulle. Sen ei tarvitse olla vaikeaa. Kyyneleet silmissä kertovat surusta, tärisevät kädet paniikista. Jotta ymmärrät kultaasi paremmin, nimeä mielessäsi hänen kokemansa tunteet. Joskus niiden oivaltaminen vaatii myös etäisyyden ottamista toisesta.

Soluttaudu yhteisiin tunteisiin

Jotta suhteenne voi syventyä, täytyy sinun tuntea itsesikin vastapuolen kokemat tunteet. Onneksi se tapahtuu monesti luonnostaan, sillä aivoissamme on neuroneja, jotka mahdollistavat tunteiden tarttumisen toisesta ihmisestä. 

Kun olet kumppanisi kanssa, keskity täysillä hänen läsnäoloonsa. Jos päässäsi harhailee epämääräisiä ajatuksia, älä anna niille liikaa huomiota. Toki tunteitaan kannattaa tarkkailla, samoin kuin, miltä tuntuu omassa kehossasi. Kun luulet jakavasi rakkaasi kokemuksen, varmista, oletko ymmärtänyt oikein. Jos olet tehnyt virhetulkinnan, pyydä häntä kertomaan tunteistaan, jotta pääsette samalle aaltopituudelle.

Seuraava artikkeli: Viha kestää toiseksi pisimpään - arvaatko, mistä tunteesta on vaikeinta päästä yli?

Lähde: Psychology Today

Kilpailut

Uusimmat