Kuva: Fotolia (Kuvituskuva)

Koulunpenkiltä suoraan työelämään

13.03.2017 09:35 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Joni Järvinen, 25, on niitä harvoja, joiden ei valmistumisensa jälkeen tarvinnut jäädä pyörittelemään peukaloitaan. Työpaikka kemianteollisuuden alalta aukesi jo ennen opintojen päättymistä.

Lukion jälkeen Kokkolasta kotoisin oleva Joni Järvinen meni armeijaan ja käväisi sen jälkeen vielä Oulussa opiskelemassa hetken tietotekniikkaa. Se ei kuitenkaan tuntunut hänestä omalta alalta.

Tie toi takaisin kotikaupunkiin, ja kaverin innostamana Järvinen alkoi miettiä kemianteollisuutta tulevaisuuden työpaikkanaan. Alan hyvät työllistymismahdollisuudet Kokkolassa vain vahvistivat asiaa.

- Innostukseni kemianteollisuuteen heräsi. Halusin oppia enemmän siitä, kuinka erilaisia kemianteollisuuden tuotteita valmistetaan, Järvinen sanoo.

Hän päätti hakea ja pääsi Centria-ammattikorkeakouluun vuonna 2012 opiskelemaan prosessi- ja materiaalitekniikkaa. Kemiantekniikan insinööriksi Järvinen valmistui vuosi sitten keväällä.

Jo ensimmäisen opiskeluvuotensa kesänä Järvinen pääsi paikalliseen alan yritykseen palkalliseen työharjoitteluun. Se poiki lisävastuuta, ja tähän mennessä Joni on työskennellyt vakituisessa työsuhteessa samassa yrityksessä valmistumisestaan saakka ja toiminut myös esimiestehtävissä.

Pienikokoisen koulun edut

Opiskelu Centria-ammattikorkeakoulussa oli Järvisen mukaan käytännönläheistä ja tehokasta. Ensimmäisenä opiskeluvuotena keskityttiin pääosin yleisaineisiin. Kevätlukukaudella mukaan tulivat myös ammattiaineet, jotka olivat erityisesti Järvisen mieleen.

- Kooltaan pienemmässä koulussa on paljon hyvää, sieltä sai muun muassa yksilökohtaista opetusta.

Asiat käytiin läpi ensin teoriassa, ja jokaiseen opintojaksoon sisältyi myös käytännönharjoittelua.

- Pääsimme laboratorio-oloissa pareittain tai pienryhmissä testaamaan oppimaamme käytännössä.

Pieni koulu tarjosi myös hyvät kontaktit alueella oleviin teollisuusalan yrityksiin. Opintojen aikana tehtiin myös opettajien järjestämiä yritysvierailuja, jotka auttoivat verkostojen luomisessa.

Vaikka ala koetaan miesvaltaisena, Järvisen mukaan opiskelijoiden sukupuolijakauma oli hyvin tasainen. Pienestä, 12 hengen ryhmästä vain hieman reilu puolet oli miehiä.

- Pieni ryhmäkoko oli hyvä juttu. Emme muun muassa joutuneet kilpailemaan työharjoittelupaikoista tai opinnäytetyöaiheista, Järvinen sanoo.

Jokaiselle opiskelijalle järjestyi myös jokaisena vuonna kesätyöpaikka.

Hyvät näkymät tulevaisuuteen

Kemian- ja teknologiateollisuus on Kokkolassa maailmanlaajuisestikin merkittävä. Tällä hetkellä Kokkola Industrial Park työllistää noin 2 000 osaajaa.

Järvinen tekee kolmivuorotyötä, mutta hän pitää sitä vain hyvänä asiana.

- Tykkään siitä vaihtelevuudesta, jota vuorotyö tarjoaa. Kokeilin myös päivätyötä, mutta viihdyn paremmin vuorotyössä. Tässä työssä kaikkein parasta onkin sen tuoma vastuu ja vaihtelu.

Järvisen ei tarvitse tulevaisuudessakaan olla huolissaan alan työpaikkojen riittävyydestä. Vientialojen merkitys Suomen taloudelle on tulevaisuudessakin suuri, ja osaajia tarvitaan esimerkiksi teollisuudessa prosessinhoitajina sekä tutkimuksen ja kehityksen parissa.

Lähde: Kemianteollisuus.fi

Lue myös: "Vaihto-opiskelu opetti rohkeammaksi"

Kilpailut

Uusimmat