Ikä ja huonot elintavat kuluttavat lauluääntä – apuun uusi ihmegeeli?

21.02.2012 17:15 - Eeva Rajala

Kuten urheilijat treenaavat urheiluun tarvittavia lihaksia, laulajienkin on treenattava omia laululihaksiaan. Hyvässä kunnossakin olevien laulajien ääni kuitenkin kuluu iän myötä.

Ennen Whitney Houstonin reilun viikon takaista kuolemaa puhuttiin tähden suuresta paluusta. Hän oli juuri luvannut löytäjälleen Clive Davisille tekevänsä kaikkensa, että saa oman, heleän lauluäänensä takaisin. Houstonin lauluääni rapistui taannoin muun muassa huumeidenkäytön seurauksena.

Mutta oliko Houstonin toive äänen palautumisesta täysin tuulesta temmattu? Ikääntyminen, ylitreenaaminen, treenaamattomuus ja huonot elintavat vaativat veronsa äänestä. Kirurgisten leikkaustoimenpiteiden kehittyessä äänihuulten korjausleikkaukset ovat yleistymässä. Leikkausten lisäksi tiedemiehet kehittelevät parhaillaan myös uutta niin kutsuttua biogeeliä, jolla voi "entisöidä" äänihuulensa.

Amerikkalainen ääniekspertti Andrea Leap kertoo, että laulaminen on kuin mitä tahansa fyysistä treeniä. Lihakset menettävät voimaa ja notkeutta ikääntyessään, joten ne tarvitsevat enemmän treeniä pysyäkseen kunnossa. Yksi iäkäs esimerkki hyvästä treenaajasta ja laulajasta on oopperatähti Placido Domingo, joka edelleen 71-vuotiaana laulaa aarioita hyväkuntoisella äänellään.

- Ääni ei ole mikään päättyvä asia. Se ei kulu loppuun. Kun laulat, treenaat ääntäsi intensiivisemmin kuin puhuessasi. Ero on kuin menisit salille nostamaan painoja verrattuna kauppakassien purkuun.

Treenaamisen lisäksi lauluääni pysyy kunnossa hyvän yleisterveyden, levon ja oikean nesteytyksen avulla. Houstonin tapauksessa nainen oli antanut itsensä rupsahtaa fyysisestikin, mutta oli juuri alkanut muun muassa uida päivittäin.

- Jos olet tupakoitsija ja juot joka ilta, äänen säilyttämisestä tulee vaikeampaa. Kaikki mitä laitat suuhusi, menevät äänihuuliesi ohitse. Tiedän, etteivät monet ihmiset juo tämän takia virvoitusjuomia, Leap kertoo.

Terveellisistä elämäntavoista huolimatta äänihuulet kangistuvat iän myötä, ja tarvitaan enemmän ilmanpainetta, jotta äänihuulet lähtevät värähtelemään. Monet laulajat saavat pieniä kasvainpesäkkeitä äänihuuliin ja ne voivat alkaa vuotaa ja loppujen lopuksi arpeutua. Arpeutuminen puolestaan tekee äänestä käheän.

Äänihuulten korjausleikkaukset ovat yleistymässä. Supertähdistä muun muassa Adele ja Aerosmithin Steven Tyler ovat käyneet korjauttamassa äänihuuliaan. Suurin osa leikatuista laulajista on kuitenkin oopperatähtiä, jotka kuormittavat ääntään eniten.

Tällä hetkellä on kehitteillä biogeeli, jonka kerrotaan palauttavan kärsineet äänihuulet ennalleen huippukuntoon. Valmiste on vasta alkuvaiheessa, mutta sen uskotaan toimivan. Geeliä testata ihmisillä lähitulevaisuudessa. Tästä keksinnöstä olisi saattanut olla apua muun muassa Whitney Houstonin paluuseen. Naisen elämä valitettavasti päättyi liian aikaisin.

Lähde: Discovery

Kilpailut

Uusimmat