Krista, 20, laihtui 40 kiloa: "Elämäni muuttui, kun tapasin mieheni"

04.06.2016 12:15 - Tarja Vilén

Krista laihtui muuttamalla elintapojaan. Katso huikea ero ennen- ja jälkeen-kuvissa.

Mitä tarvitaan siihen, että laihtuu lähes 40 kiloa ja muuttaa elämäntapansa? Ainakin rakkautta ja sinnikkyyttä. Tässä opiskelija Kristan tarina siitä, miten hänen elämänsä muutti suuntaansa.

Minkälaisen muodonmuutoksen olet tehnyt?

Noin puolitoista vuotta sitten elämäni muuttui, kun tapasin nykyisen mieheni, jolla on hyvin terveelliset elämäntavat ja intohimona kehonrakennus. Minä olin se toinen ääripää. Makasin sohvalla, söin herkkuja ja viikonloput juhlin. Kaikki muuttui tämän ihmissuhteen myötä. Aloin ottaa hänestä mallia.

Olin sokea itselleni. Kaikkihan sitä sanoi, että pitäisi muuttua. En kuitenkaan kuunnellut, vaikka lääkäritkin kertoivat, että kohta joudun syömään lääkkeitä erilaisiin sairauksiin ylipainoni takia. Olin vasta 18-vuotias. Suurin paino, jonka muistan vaa'an näyttäneen, oli 123 kiloa.

Nyt painan 84 kiloa. Painonpudotuksen lisäksi olen saanut lihasmassaa sekä lopettanut tupakoinnin ja alkoholinkäyttökin on vähäistä.

Olen terve lääkärienkin mukaan ja oma olo on oikeasti loistava. Olen ollut aina ylipainoinen ja se paino on kerääntynyt lapsesta asti pikkuhiljaa.

Fyysinen muutos on kaikkien nähtävillä, mutta tässä on tapahtunut myös huima henkinen kasvu. En ole enää se kiukutteleva teini, joka oli epävarma itsestään ja halusi aina piiloutua. Olen saanut itsevarmuutta ja positiivista mieltä. Minä näytän hyvältä ja minusta tuntuu hyvältä.

Painohan ei saisi vaikuttaa näin paljon ihmisten tyytyväisyyteen itseään kohtaan, mutta minulla se vaikutti. Saan kehuja ja kauniita sanoja. Kyllä toisten sanomisilla on merkitystä.

Mikä sinua motivoi?

Alussahan tarkoitukseni ei ollut pudottaa painoa. Otin vain mallia mieheni elintavoista, mutta kyllähän se paino alkoi laskea. Parin kuukauden jälkeen minulla iski se ensimmäinen motivaatiohetki, kun vaaka näytti vähemmän ja olo oli hyvä. Lisäksi miehen apu ja kehut ovat olleet suuressa osassa koko ajan.

Monesti ihmiset unohtavat, että eniten tämä on kiinni siitä, mitä päässä liikkuu. Nyt kun tiedän, mitä haluan ja miten sen saavutan, niin paino laskee hyvää vauhtia.

Millä keinoin olet saanut aikaan muutokset?

Muutin elämässäni käytännössä kaiken. Uusi paikkakunta, uusi suhde ja uusi koulu. Lisäksi tietysti olen muuttanut täysin ruoka- sekä liikuntatottumukseni.

Ensimmäisenä lopetin tupakoinnin, sitten lähes kokonaan alkoholin käytön. Lisäksi piti muuttaa unirytmi, sillä ennen menin nukkumaan aamulla ja heräsin iltapäivällä. Nyt menen nukkumaan kymmenen aikaan ja herään aikaisin aamulla.

Aloin syödä säännöllisesti viisi kertaa päivässä ja jätin herkkuja pois. Ruokarytmi on todella tärkeä ja totta kai alussa se oli väkisin syömistä. Nyt en kuitenkaan enää ymmärrä, miten joskus pystyin elämään ilman säännöllistä ruokailua ja terveellisiä ruoka-aineita. Jätin myös maidonjuonnin. Vedenjuontikin piti opetella.

Lisäsin mukaan pikkuhiljaa liikuntaa. Ensimmäiset pari kuukautta kävelin pieniä kävelylenkkejä muutaman kerran viikossa. Sitten mies sai houkuteltua mukaan kuntosalille. Ne ensimmäiset kerrat eivät olleet helppoja. Itkin ja olin ahdistunut, kun tuntui, että kaikki katsoo. Siitä onneksi pääsee yli. Tällä hetkellä käyn kuntosalilla noin viisi kertaa viikossa. Painonpudotuksen lisäksi keskityn myös lihaksen kasvuun.

Minulla on menossa herkuton ja alkoholiton vuosi. Ruokavaliossani ei ole ihan tavallista kotiruokaa, eikä meiltä löydy leipää, pastaa tai kastikkeita. Keskityn siihen, että saan ruokavaliosta kaiken tarpeellisen. Syön perusruokia, kuten kaurapuuroa, marjoja, hedelmiä, kasviksia, kanaa, riisiä, rahkaa ja kananmunia. Juon lisäksi paljon vettä.

Miltä muutokset tuntuvat?

Muutokset tuntuvat tietysti upeilta. On ihanaa, kun lähtee ulos ja voi ajatella "Hei oonpas mä tänään nättinä". Vaatteetkaan ei purista ja niitä on helpompi löytää. On kiva, kun rappuset eivät saa heti hikoilemaan tai läähättämään. Heti aamusta on energinen olo, eikä aina kiukututa. On kivaa saada päivän aikana oikeasti jotain aikaan. On tietysti myös kiva tietää, että olen terve.

Muutokset tuntuvat niin hyvälle, että tiedän kaiken uurastuksen sekä itkujen olleen sen arvoista. Ei tämä ole ollut helppoa, mutta kyllä se palkitaan. En voisi enää kuvitellakaan, että eläisin sellaista elämää kuin ennen. Olen sen verran muuttunut, että paluuta entiseen ei ole.

Jatkossakin aion tehdä juuri sitä, mikä minusta tuntuu hyvälle, saa minut onnelliseksi ja saa minut saavuttamaan omia haaveita.

Minkälaista palautetta olet saanut lähipiiriltäsi ja muilta ihmisiltä?

Kaikista eniten palautetta tulee omalta mieheltä. Hän on ollut tässä vierellä koko ajan, auttanut ja tukenut. Lisäksi tietysti olen saanut paljon palautetta ystäviltä ja vanhoilta tutuilta, muilta sukulaisilta sekä tuntemattomilta myös sosiaalisessa mediassa. Lähes kaikki palaute on aina positiivista.

Krista kokee kuntosalin erinomaiseksi ja monipuoliseksi liikuntamuodoksi, jolla voi muokata kehoa. (kuva: Lukijan kuva)

Miten elämäsi on muuttunut, ja mitä aiot tehdä tulevaisuudessa?

Elämäni on muuttunut täysin. Olen nyt positiivinen, rohkea, itsevarma ja uskallan haaveilla sekä toteuttaa haaveitani. Nyt elän oikeaa elämää.

Tulevaisuudessa aion paneutua kunnolla projektiini. Tänä vuonna on tarkoitus saada se -50 kiloa täyteen ja sitten ensi vuonna alan kasvattavaa lihasta. Aion pitää kiinni terveellisistä elämäntavoista.

Lisäksi toivon pääseväni kouluun opiskelemaan lastentarhaopettajaksi ja minua kiinnostaa myös personal trainerin sekä ravintovalmentajan työ. Lisäksi huolehdin parisuhteestani sekä toivottavasti tulen jonakin päivänä äidiksi.

Kaikista tärkeintä tulevaisuudessa on pitää huolta omasta hyvinvoinnista, onnellisuudesta ja ihmissuhteista.

Miten neuvoisit muita, jotka suunnittelevat elämäntapojenmuuttamista?

Kaikista tärkeintähän on usko itseensä. Pystyt siihen, kun päätät niin. Se ei ole aina helppoa, mutta se on sen arvoista. Ja muistat, että sinä olet vastuussa omasta elämästäsi eikä kukaan muu. Jos haluat jotain, niin astu ulos mukavuusalueeltasi. Jokapäiväisillä valinnoilla on merkitys!

Kristan täsmävinkit:

1. Älä anna periksi. Oikea epäonnistuminen tapahtuu vasta, kun luovutat.

2. Päätä, mitä haluat ja aseta tavoitteet.

3. Joka paikka on täynnä ohjeita, kuinka elää terveellisemmin. Ota siis muilta oppia tai pyydä ammattilaisen apua.

4. Tee oikeasti elämäntapamuutos. Älä laihduta vaan muuta elämäntapasi. Parempi hitaasti, mutta pysyvästi kuin nopeasti kuukauden ajan.

5. Työstä omaa päätäsi. Älä moiti itseäsi kaikesta, vaan etsi niitä positiivisia asioita. Mieti mitä haluat ja miksi.

6. Opi rakastamaan itseäsi. Itsestäsi et voi koskaan päästä eroon.

Jos haluat lukea enemmän Kristan muutoksesta ja uudesta elämästä, tutustu hänen sivustoonsa.

Lue myös: Jani, 25, laihtui eron jälkeen 30 kiloa - Tinder-suosio yllätti

Juttusarjassa tavalliset suomalaiset kertovat elämänmuutoksestaan, ja miten heidän elämänsä on muuttunut.

Haluatko sinä jakaa tarinasi? Lähetä sähköpostia osoitteeseen rea.haverinen@bauermedia

Lue lisää aiheesta laihdutus

Julia Foxin laihtumisesta liikkuu ikäviä huhuja - nyt nainen kommentoi Tosi-tv-tähdet muistelevat kamalimpia laihdutusyrityksiään - kassikaupalla porkkanoita, vauvanruokaa Sara Forsberg laihdutti 20 kiloa ja jakoi muodonmuutoskuvia - "Ei ole mitään salaisuutta" Katso kaikki

Kilpailut

Uusimmat