Ei vain puhtauden vuoksi – 8 tärkeää syytä harjata hampaat!

15.09.2012 10:15 - Eeva Rajala

Hampaiden säännöllinen harjaus vaikuttaa laajemmin ihmisen terveyteen kuin usein ajatellaankaan.   

Hampaita ei harjata pelkästään niiden puhtauden ja säihkyvyyden vuoksi. Tuoreen Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan päivittäinen harjaus voidaan yhdistää esimerkiksi pienempään dementiariskiin myöhemmällä iällä.

Journal of the American Geriatrics Society -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana lähes 5 500 ihmistä, joiden keski-ikä oli noin 81 vuotta. 18 vuoden seurantatutkimuksen aikana 1 145 koehenkilölle tuli dementia.

Tutkimustulosten mukaan naisilla, jotka eivät pesseet päivittäin hampaitaan, oli 65 prosenttia suurempi riski sairastua dementiaan kuin niillä, jotka suorittivat päivittäisen hampaidenpesun. Samansuuntaisia tuloksia saatiin miehillä, mutta prosenttiluku oli 22.

Tutkijat kuitenkin huomauttavat, että tutkimus ei vielä todistanut syy-seuraus-suhdetta hampaiden pesun ja dementian välillä.

- Olen haluton väittämään, että hampaiden pesu estäisi Alzheimerin tautia, tutkija Annlia Paganini-Hill kertoo Reutersille.

Tosin hampaiden terveyden ja dementian välillä on aiemminkin löydetty yhteys. Vuonna 2007 tutkimuksessa selvisi yhteys hampaiden lähtemisen ja dementian välillä. Dementiaa estävää tai ei, hampaiden pesu vaikuttaa terveyteemme monella eri tavalla:

Ehkäisee sydänsairauksia
Tänä vuonna tehdyn tutkimuksen mukaan vanhemmilla ihmisillä, jotka pitävät hampaiden harjauksesta huolta, on pienempi riski saada sydänkohtaus.

Estää aivoinfarkteja
Samassa tutkimuksessa löydettiin yhteys säännöllisten hammaslääkärillä käyntien ja vähentyneen aivoinfarktiriskin välillä.

Estää iensairauksia
Tämä on itsestään selvää. Tutkimustulosten perusteella hampaat kannattaa pestä kaksi kertaa päivässä, jotta estetään parhaiten iensairaudet.

Estää keuhkokuumetta
Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan suun tulehdukset lisäävät hengitystiesairauksien, kuten keuhkokuumeen riskiä. Keuhkokuumeessa suun bakteerit kulkeutuvat hengitysteihin, joten hampaiden ja suun puhtaudesta tosiaan kannattaa pitää huolta.

Edistää tulevan vauvan terveyttä
Hyvä hampaiden terveys saattaa olla hyväksi raskaudelle. Huono hammashygienia yhdistettiin vuoden 2007 tutkimuksessa vauvojen alipainoon.

Vähentää mässäilyä
Painonhallinnassa kehotetaan ihmisiä pesemään hampaat joka ruokailun jälkeen, sillä se on merkki aivoille, että ruokailu on nyt ohi. Näin ihminen alkaa himoita vähemmän mässäilyruokaa, joista kertyy turhia kaloreita. Ja on sanomattakin selvää, että hampaiden harjauksen jälkeen ruoka ei maistu kovin hyvältä.

Edistää tervettä seksielämää
Seksielämä voi piristyä muun muassa sen vuoksi, että toisen henki ei haise pahalle. Mutta puhdas suu voi myös ehkäistä potenssioireita. Kroonisten ientulehdusten kerrotaan olevan yleisempiä niillä miehillä, joilla on potenssiongelmia kuin miehillä, jotka nauttivat oireettomasta seksielämästä.












Lähde: Huffington Post

Kilpailut

Uusimmat