Kuva: Fotolia

Pelkäätkö hämähäkkejä? Kammon selättämiseen löydettiin helppo keino

29.08.2016 10:45 - Senni Loikala

Uusi ruotsalaistutkimus tarjoaa yksinkertaisen apukeinon ihmisille, jotka pelkäävät kuollakseen hämähäkkejä.

Araknofobiaan, eli voimakkaaseen hämähäkkikammoon, on keksitty uusi apukeino. Sen takana seisovat ruotsalaisen Uppsalan yliopiston ja Karoliinisen instituutin tutkijat. He uskovat, että vanhojen muistojen aktivoimisesta ennen hämähäkkien seuralle altistumista lieventää fobiaa. Tutkimuksesta uutisoi Uppsalan yliopisto verkkosivuillaan.

Tutkijat uskovat, että hämähäkkikammoisten ihmisten kannattaa herättää vanhat muistonsa hämähäkeistä ennen, kuin he altistuvat näiden seuralle. Jos uusi kokemus hämähäkeistä ei ole kauhistuttava, uskovat tutkijat, että tämä osittain korvaa vanhan muiston – ja ikään kuin ”tallentuu” sen tilalle.

Näin ollen hämähäkkikammoista saattaa auttaa, jos hän katsoo hämähäkkien kuvia ennen, kuin joutuu tapaamaan kahdeksanjalkaisia viipeltäjiä silmästä silmään.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimukseen osallistui henkilöitä, jotka kärsivät araknofobiasta. Heidät laitettiin katsomaan hämähäkkien kuvia kymmenen minuutin ajan, minkä tarkoituksena oli aktivoida heidän hämähäkkeihin liittyneitä muistojaan. Samalla tutkijat seurasivat, kuinka paljon aktiivisuutta oli osallistujien aivoalueella, joka oli yhteydessä fobioihin.

Sen jälkeen, kun osallistujat olivat ensin katsoneet hämähäkkien kuvia, heidän täytyi seuraavaksi katsella oikeita, eläviä hämähäkkejä. Kun osallistujille näytettiin seuraavana päivänä valokuvia hämähäkeistä, oli heidän aivoissaan fobioihin liitettävä aktiivisuus vähentynyt selvästi. Lisäksi he eivät enää vältelleet hämähäkkejä yhtä paljon kuin ennen.

- On silmiinpistävää, miten yksinkertainen manipulaatio vaikuttaa niin selvästi aivojen aktiivisuuteen ja käyttäytymiseen, tohtoriopiskelija ja tutkija Johannes Björkstrand Uppsalan yliopistosta summaa.

Voice.fi on aiemmin uutisoinut toisesta tutkimuksesta, joka myös selvitti yhden keinon araknofobian selättämiseksi. Pääset juttuun tästä.

Lähteet: Uppsalan yliopiston verkkosivut ja Bustle

Kilpailut

Uusimmat