Kuva: fotolia

Miehet kuolevat todennäköisemmin syöpään kuin naiset

30.08.2016 16:15 - Tiina Svensk

Outojen oireiden ilmetessä kannattaa suunnata pikaisesti lääkärille, väittää tuore tutkimus.

Kun katsotaan syöpään sairastuneiden tilastoja, saattaa sukupuolesta olla rasitetta. Daily Mailin tuoreen uutisen mukaan syöpä kehittyy todennäköisemmin miehille, ja Cancer Research UK vahvistaa väittämän.

Miehet eivät halua lääkärille

Tutkimuks suoritettiin yli kahden tuhannen henkilön otantaryhmällä, ja kaiken kaikkiaan 15 eri syöpätyypin henkilöitä tutkittiin. Daily Mailin mukaan tästä ryhmästä etenkin miehet viivyttelivät lääkäriin menoa oireidensa kanssa siinä missä naiset etsiytyivät hoitoon mahdollisimman nopeasti huomattuaan jotain poikkeavaa terveydentilassaan.

Oireiden diagnosoinnin viivyttäminen vaikutti tutkijoiden mukaan siihen, että miesten syöpätapauksia oli vaikeampi hoitaa tehokkaasti. Jopa 44 prosenttia miehistä, jotka sairastuivat eturauhassyöpään, viivyttelivät lääkärille menon kanssa. Rintasyöpään sairastuneista naisista vain 8 prosenttia harkitsi pitkään lääkärille menoa.

Sen vuoksi miesten todennäköisyys menehtyä syöpään on 36 prosenttia suurempi kuin naisilla, Cancer Research UK osoittaa tilastoillaan.

Naiset ovat tietoisempia oireista

Artikkelin mukaan myös tietoisuus syövän oireista vaihtelee sukupuolten välillä. Naiset ovat tietoisempia syövän eri oireista, kuten turvotuksesta, selittämättömästä painon putoamisesta tai epäsäännöllisistä vuodoista. 

- Miehet tulevat yleensä vastaanotolle ja kertovat, että heidän kumppani tai vaimo on painostanut heitä vierailemaan lääkärillä, kertoo Cancer Researh UK:n lääkäri.

Hän lisää myös, että miehet ottavat syöpädiagnoosin naisia raskaammin. Hän lisää myös, että juuri syöpädiagnoosin saaneet kärsivät myös todennäköisemmin ahdistuksesta ja masennuksesta, mitkä molemmat vaikuttavat elämänlaatuun merkittävästi.

Lue myös: Tunnetko lääkäriä välttelevän miehen? Pian ymmärrät häntä paremmin

Lue myös: Mikä on miehille pahempaa kuin petetyksi tuleminen? Tutkimus selvitti

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat