Kuva: Fotolia

Oletko jo kuullut viiden tunnin säännöstä? Lupaa tehdä kenestä tahansa menestyksekkään

26.02.2017 15:15 - Iiro Myllymäki

Säännön mukaan ihmisen tulee omistaa viisi tuntia viikossa tietoiseen asioiden opetteluun.

Tuntuuko sinusta siltä, että elämäsi pyörii jatkuvasti samaa rataa pitkin etkä koe edistymistä mihinkään suuntaan? Jos vastauksesi on kyllä, kannattaa harkita ”viiden tunnin säännön” noudattamista. Lifehack-sivusto kertoo tästä säännöstä, jonka nimeen vannovat muun muassa sellaiset menestyjät kuin Mark Zuckerberg, Oprah Winfrey ja Bill Gates.

Viiden tunnin säännössä on kyse tietoisesta asioiden opettelusta ja oppimisesta. Säännön mukaan ihmisen tulee omistaa viisi tuntia viikossa tietoiselle oppimiselle. Jos ihminen ei tietoisesti kehitä itseään eteenpäin, on helppo juuttua vanhoihin kaavoihin. Tällöin edistystä ei tapahdu.

Saatat ajatella, että säännöllinen työnteko riittää eteenpäin kehittymiseen. Säännöllisessä työelämässäkin oppimista toki tapahtuu, mutta arkisten työongelmien ratkominen ei kehitä sinua samalla syvällisellä tasolla kuin tietoinen oppiminen.

Tietoisessa oppimisessa kannattaa hyödyntää seuraavia kolmea perusperiaatetta:

1. Lukeminen

Lukeminen on hyvä ja helppo tapa omaksua uutta tietoa. Kannattaa asettaa itselleen konkreettisia lukutavoitteita. Voit esimerkiksi ottaa tavoitteeksi, että luet yhden kirjan kappaleen päivässä tai että luet tietyn määrän kirjoja kuukauden aikana. Bill Gates on innokas lukemisen puolestapuhuja, ja hän on kertonut lukevansa noin 50 kirjaa vuosittain.

2. Pohdiskelu

Ei ole mitään järkeä ahmia tietoa, jos sitä ei prosessoi pohdiskelemalla. Pohdiskelun kannattaa olla suunnitelmallista ja järjestelmällistä. Voit esimerkiksi pitää päiväkirjaa siitä, mitä olet oppinut ja mitä ajatuksia oppimasi asiat sinussa herättävät. Pohdiskelun myötä oppimasi asiat jalostuvat parhaimmassa tapauksessa omiksi konkreettisiksi ideoiksi, joissa voi piillä tulevan menestyksen avain.

3. Kokeileminen

Kun olet visioinut omia ideoita tai teorioita oppimiesi asioiden perusteella, sinun kannattaa tuoda nämä ideat ja teoriat käytännön tasolle ja testata niitä ennakkoluulottomasti. Ei kannata pelätä, että kokeilu menee pieleen. Nämäkin ovat tärkeitä kokemuksia kehittymisen kannalta, sillä mokista voi aina oppia jotain.

Lue myös: Nukkuessaankin voi oppia uutta - lue, miten

Lähde: Lifehack

Kilpailut

Uusimmat